Дъщерята на Том Круз и Кейти Холмс Сури прекара голяма...
Гост в студиото при Росен Петров е самият потомък на...
На всички ни е известно, че братушките винаги са...
Мария Силвестър намира изход от всяка ситуация, колкото...
БГ в 1 снимка: Фото на деня
Гери Търнър и Тереза Нист, двойката "Златен ерген",...
ДА! Кармаре, където готвачите правят прогресивна българска кухня / Клубове
14.01.2019
Кармаре се оказва старата ни дума за готвачи. Това е нов ресторант на ул. Княз Борис – между ул. Позитано и бул. Стамболийски, където готвачите са в главната роля – не са само в кухнята, а и в салона, където сервират.
Той е просторен и е чудесен фюжън между лофт стил и български мотиви, без нищо от двете да е натрапчиво и кичозно. Няма гледжосани съдове и везани покривчици ала Балкантурист, има невероятни прибори и всякакви съдове, като всичко е пипнато и дизайнерско. Музиката е джазиран и електронизиран саунд вариращ около фолклорната тематика.
Кухнята, наричана от създателите на заведението „българска прогресивна”. Хем е вкусна, хем изглежда тренди. На обед има меню, което включва великолепна редена мусака от агнешко и крокмач с джоджен, печено пиле с ловджийски сос, петрохан и картофено пюре, стек от карфиол, пържен сом с картофена салата.
От предястията наш фаворит са забулените яйца с конска пастърма, картофен крем, конфетиран праз и прах от гъби, родопския пататник с брънза и зеленчуковите кюфтета с крем от леща и катък с печена чушка.
Вечер пък се сервират цели многостепенни мента в традициите на европейското гурме, към които се предлага и винено меню за всяка стъпка. Менюто на розата, което е най-скромно, е с циганска баница, крокмач, пъстърва, телешко със спанак и попара с 3 млека и сладко от рози със сладолед от кисело мляко за десерт.
Всяка от стъпките върви съответно с джин-тоник с лакерда от паламуд и дивесил, Сигничър Шардоне от Присое, Сира 2012 на Мараш, десертен ризлинг от същата изба. Така се реди и всяко от другите менюта, като достигат и 10-степенни, а освен голямо ядене. Личи, че главният готвач е завършил висша кулинария в Барселона, работил е там и в Мадрид в мишленови ресторанти – дори с 2 звезди.
автор: СЛАВА