Братът на Ружа Игнатова влиза в Биг...

Братът на Ружа Игнатова – Константин, е един от...

Смях: Слаби ученици на дъската пред...

Ситуацията: Слаби ученици на дъската пред учител.

Волен Сидеров откри галерия с шедьоври на модернизма

отпечатай новината

25.11.2017 09:15 | Видян 2460 пъти

Волен Сидеров откри галерия с шедьоври на модернизма

Лидерът на „Атака“ Волен Сидеров вече има свое място, където може да направи малко бягство от връхлитащите новини и от клишетата, в които политиката понякога вкарва живота. В сряда вечер председателят на парламентарната група на обединените патриоти откри своя художествена галерия на ул. „Граф Игнатиев“ 31 и малцина от многобройните гости на събитието разпознаха в елегантното пространство, декорирано с алени свещи и рози в тъмночервени вази, бившия магазин за обувки на ъгъла с ул. „Мальовица“.

Откриващата експозиция под наслов „Художници без граници“, която Сидеров сам представи, включва творби на български автори предимно от първата половина на ХХ век, проучти по света, но по-малко познати или недооценени у нас.

Сред тях е скулптура на Асен Пейков, чиято статуя на Леонардо краси летището в Рим. Жорж Папазов, чиито произведения в чужбина се търгуват за огромни суми, също фигурира с няколко работи, изпълнени в смесена техника, сред които изпъкват мистичните „Рицари“. „Навремето той е искал да подари картините си на България, но някакъв тъпанар във властта обявил, че са упадъчни“, припомни политикът галерист. Неговата дебютна селекция се е спряла още на Сирак Скитник, Борис Георгиев (творил главно в Италия, но подписвал се цял живот Борис Георгиев ди Варна), конвертируемия навсякъде в Европа Жул Паскин от Видин, пейзажиста Никола Танев, емблемата на българския сецесион Иван Милев, от когото освен емблематичните „Пасторал“ и „Ахинора“ е показан и рядък сценографски проект за операта „Турандот“.

Присъстват и други имена от зараждащия се през 20-те български модернизъм. Много от тях са илюстрирали произведенията на модерната градска проза, създавана по онова време от писатели като Георги Райчев, Владимир Полянов, Чавдар Мутафов, Светослав Минков, незаслужено изтласкани в „долното чекмедже“ през социализма, изтъкна Волен Сидеров. Един от акцентите в залата е „Катедрала“, рисунка с пастел от Христо Явашев-Кристо.

Тлидерът на „Атака“ призна, че създаването на галерия за него не е случаен изблик, тъй като на младини също е рисувал.

Сега в „Стил“ са изложени 3 фоторепродукции на негови работи както и кадър с творчески момент в някогашното му ателие на бул. „Толбухин“.

Настоящата експозиция може да бъде разгледана до 15 декември. Картините от нея са предоставени от частни сбирки и не се продават, обясни съдружникът на Сидеров в арт начинанието Светлин Гугов. След това обаче идеята на двамата е да предлагат на средния българин качествено изкуство на достъпни цени, които при родния стандарт се свеждат до няколкостотин лева.

„През 90-те парвенюшкият интерес доведе до това, че много автори бяха изкупувани и „заключвани“ от новобогаташите, заради което и цените бяха надути до абсурдизъм. Самите художници биха се обърнали в гроба, ако знаят, че техните картини стоят на тъмно вместо да бъдат споделяни с хората“, коментира Сидеров. Още преди Коледа галерия „Стил“ ще извади за продан работи на класици като Пенчо Балкански, Иван Ненов, Златю Бояджиев, Сирак Скитник и др. Ще се дава територия и на живи съвременни автори, обещават от мениджмънта на галерията.

Източник: Monitor

Снимка Булфото

автор: СЛАВА

Етикети:
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !