Райна съблазнява от Ямайка

Фолкпевицата Райна отново пътешества по света. Този път...

Оспорвана надпревара, смях и обрати...

„- 20“ точки в колелото на съдбата и чувал с картофи...

Нина Николина дебютира с Магическите гласове на България в Страсбург

отпечатай новината

27.02.2018 14:20 | Видян 1991 пъти

Нина Николина дебютира с Магическите гласове на България в Страсбург

Нина Николина е музикален продуцент и една от певиците в новия проект Магическите гласове на България, който ще има официална премиера на 9 март в престижната, концертна зала Cité de la musique в Страсбург.

Новият проект е гвоздей в програмата на гала концерта, организиран от Министерство на културата, Българския културен институт в Париж и мисията ни в Страсбург по повод Българското председателство.

Това е второто голямо събитие в чужбина след откриващия концерт в Брюксел в началото на февруари. Галата ще мине под наслов Женските гласове на България и включва изпълнения на новата формация Магическите гласове на България, в която участват някой от най –гласовитите певици на народни песни като -  Александра Борисова, Бисерка Пиларска, Атанаска Бонева, Таня Първанова, Еличка Кръстанова.

Нина Николина ще представи и друг свой популярен проект Пендара етно проджект, в който народната музика се среща със съвременната електронна сцена. В проекта участва и дългогодишният, музикален партньор на Нина Николина -  перкусионистът, композитор и музикален продуцент Калин Вельов. Той е единственият мъж в спектакъла в Страсбург.

За разлика от обичайните си перкусии, този път Калин Вельов ще има соло на тъпан. По време на концерта ще прозчвучат някои от най-популярните,  български народни песни като Седнало е Джоре, Бре Петрунко, Дилмано, Полегнала е Тодора и Мори айда, айда.

“Това не е традиционен концерт, а мултимедиен спектакъл, в който се разказва историята на българската песенна традиция - от древността до наши дни”, казва режисьорът на спектакъла Любомира Костова.

Тя, заедно с режисьора на мултимедията Ема Константинова и сценариста Георги Тошев,  представят панорама от най-доброто на женските гласове на България през годините.В концерта задочно чрез специални видеа участват световноизвестното българско сопрано Соня Йончева и Силви Вартан.

“Традиционното пеене в България е специфично за всеки регион, но в него е заложена силната връзка на българина с природата. Той й се моли, той прави магии за плодородие, той живее в хармония с нея. Природата „диша“ в песента, в звуците, в реденето на думите. Родопската песен носи мекотата на Родопите – планината, в която се вярва, че е роден легендарният певец Орфей. Красивата,  родопска песен Излел е Дельо хайдутин е българското „космическо” послание, избрано сред множество други музикални предложения да представи земната цивилизация. През 1977 г. златната плоча на Вояджър отлита и там е и тя, българската песен, съзвучна с Космоса”, разказва консултантът на спектакъла доц. д-р Веселка Тончева от БАН.

Прочутите български, женски, оперни гласове ще представи примата на Софийска и Пловдивска опера Таня Иванова и пианистът и композитор Екатерина Николова, която от години живее и работи във Франция. Таня Иванова е аплодираната не само в България, но и в  Европа като Лейди Макбет от Макбет на Верди, Елизабет от Дон Карлос на Верди, Мими от Бохеми на Пучини, а Николова е работила в различни музикални формации като Orchestre Philharmonique de Strasbourg, Orchestre Symphonique de Mulhouse, Opéra National du Rhin, Ensemble Moderne-Francfort, Orchestre.

автор: СЛАВА

Етикети: , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !