Братът на Ружа Игнатова влиза в Биг...

Братът на Ружа Игнатова – Константин, е един от...

Смях: Слаби ученици на дъската пред...

Ситуацията: Слаби ученици на дъската пред учител.

Промотираме 12 винено – кулинарни дестинации

отпечатай новината

19.03.2018 16:40 | Видян 3887 пъти | Гласували 1

Промотираме 12 винено – кулинарни дестинации

„С проекта за 12 винено- кулинарни дестинации очакваме да привлечем повече туристи към вътрешността на страната. Министерството следва последователна политика, с която искаме да създадем интерес повече българи да пътуват към различни краища на страната”, заяви в Банско министърът на туризма Николина Ангелкова по време на първата кръгла маса за обсъждане на проекта за вино, кулинария и туризъм, който е съвместна инициатива между Министерството на туризма и Министерството на земеделието, храните и горите.

На форума участваха земеделският министър Румен Порожанов, Георги Икономов, кмет на Банско, инж. Красимир Коев, изпълнителен директор на Изпълнителна агенция по лозята и виното и народни представители. Специален фокус на обсъждането бяха две от дестинациите - Долината на Струма и Долината на Места.  

Считаме, че проектът ще допринесе за утвърждаване на България като дестинация за четири сезона, подчерта министър Ангелкова. И допълни, че по този начин ще се окаже и положително влияние върху развитието на редица общини не само в туризма, но и за подобряване на качеството на живот на местните хора.

„При разработването на концепцията избрахме винено-кулинарните дестинации да бъдат 12 - колкото месеците в годината. Те включват  традиционните винени напитки и характерната кухня за всеки регион и обхващат близо 50 общини и около 100 туристически обекта в страната”, информира министърът. Тя поясни, че първите две дестинации, които бяха представени, минават през 9 общини и повече от 15 туристически атракции.  

С тази кръгла маса започва втори етап на проекта, който предвижда общо 6 регионални кръгли маси в страната. „Очакваме така да получим подробните становища на бизнеса и да допълним и надградим разработените от нас предложения”, заяви министърът. Работи се и по създаването на запазена марка Сподели България. За целта вече е стартирана процедура в Патентното ведомство.

Данните за първите два месеца от зимния сезон  са много добри и очакваме през него чуждестранните туристически посещения да нараснат с около 10-15 на сто, съобщи министър Ангелкова.

автор: СЛАВА

Етикети: , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !