Връзката на Том Круз и дъщеря му се...

Дъщерята на Том Круз и Кейти Холмс Сури прекара голяма...

Откриха некропол на дете-цар на 5000...

Гост в студиото при Росен Петров е самият потомък на...

Телефоните и лаптопите ни ослепяват със синя светлина

отпечатай новината

14.08.2018 09:30 | Видян 1346 пъти

Телефоните и лаптопите ни ослепяват със синя светлина

Според ново проучване, синята светлина, излъчвана от смартфоните и таблетите, променя клетките в очите ни, което може да ускори слепотата.

Учени от Университета в Толедо изследват въздействието на синята светлина, която идва от слънцето, както и от цифровите устройства, върху очите ни.

Проучването установи, че синята светлина предизвиква "токсични" реакции в молекулите на ретината, които улавят светлината и сигнализират на мозъка. Ретината е това, което позволява на хората да виждат.

Резултатите показват, че синята светлина помага да се генерират отровни химични реакции, които убиват фоторецептори, които не могат да бъдат възстановени.

Това води до дегенерация на макулата, нелечимо очно заболяване, което причинява слепота, съобщиха учените.

Проучването е публикувано на 5 юли в списание Scientific Reports.

Учените изследват синята светлина, идваща от телевизори, смартфони и таблети, за да разберат какво въздействие има при ежедневната им употреба. Те съветват хората да носят слънчеви очила, които филтрират UV и синя светлина и да избягват използването на цифровите си устройства на тъмно.

През последните години компании като Apple, Amazon и Google въведоха филтри за синя светлина, за да ограничат облъчването на потребителите. Например, iOS и MacOS на Apple разполагат с нощен режим, при който потребителите могат да настроят дисплеите си на по-топли цветове.

Според Националната фондация за сън, синята светлина може да повлияе и на съня ви, като потиска способността на тялото ви да отдели хормона мелатонин. 

Препоръчително е да не използвате цифрови устройства поне 30 минути преди лягане.

Източник: Usatoday.com

автор: СЛАВА

Етикети: , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !