Бащата и братът на Ергенката Надежда...

Бащата на Надежда Вишева, която стана финалистка в...

Отиде си най-старата жена в Гърция,...

Най-възрастната жена в Гърция е починала на 119-годишна...

Детският радиохор на протест днес

отпечатай новината

20.08.2018 09:00 | Видян 1618 пъти

Детският радиохор на протест днес

От 12 ч. днес формацията ще изнесе протестен концерт пред сградата на Националното радио, изразявайки така възмущение от ненадейното отстраняване на диригентката Венеция Караманова. Междувременно родители на деца от радиохора се оплакаха, че ръководството на БНР ги пришпорва да подписват обезпокоителни декларации
Детският радиохор се включи в концерта за закриване на българското европредседателство в НДК. Снимка: СБЖ

Чрез фейсбук бе организирана и разгласена протестна акция срещу внезапното освобождаване без предизвестие на диригентката на Детския радиохор на БНР Венеция Караманова. Организаторите обявяват, че Детският радиохор ще изнесе протестен концерт под прозорците на ръководството на БНР на 20 август, понеделник, от 12 ч.

За освобождаването на маестра Караманова не са били информирани нито малките хористи, нито родителите им. Вместо нея ръководството на Детския радиохор поема назначената преди няколко месеца Теодора Димитрова. Внезапната рокада не е оставила възможност за плавно предаване на традициите на този хор.

Припомня се и забележителната история на Детския радиохор, основан през 1960-а от академик Христо Недялков (1932 – 2013), който е и негов художествен ръководител и главен диригент. През годините Детският радиохор разнася славата на българското хорово изкуство по цял свят.

В началото на 2018-та българското европредседателство започна с изпълнение на химна на България от Детския радиохор в Народния театър и завърши пак с негово участие – в изпълнението на „Симфонията на хилядата“ от Густав Малер в зала 1 на НДК.

Организаторите на стачката пред Националното радио канят всички, които някога са били част от Детския радиохор, да се присъединят към тях.

продължи >>

Етикети: ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !