Братът на Ружа Игнатова влиза в Биг...

Братът на Ружа Игнатова – Константин, е един от...

Смях: Слаби ученици на дъската пред...

Ситуацията: Слаби ученици на дъската пред учител.

Живко Седларски с премиера на БГ модна икона

отпечатай новината

05.12.2018 12:18 | Видян 2531 пъти

Живко Седларски с премиера на БГ модна икона

Световноизвестният скулптор Живко Седларски ще представи за първи път в България нови пластики от серията Роклята по време на официалната церемония БГ модна икона 2018 на 12 декември във Витоша Парк Хотел.

Той пристигна от Франция по специална покана на Академията за мода за своята премиера в едно от най-престижните лайфстайл събития в България. Това стана ясно по време на пресконференция в Пресклуб БТА. Още в самото начало нейният водещ – проф. Любомир Стойков, преподавател в Националната художествена академия, сподели:

„Живко Седларски е създал и продължава да създава уникални творения, които достигат до милиони хора в целия свят и ги зареждат с прекрасна енергия. Неговият естетски прочит на дамската рокля показва силата на вдъхновението, което един от най-големите модни фетиши може да събуди в художника.

На свой ред, обаче, произведенията му също са катализатор за въображението на дизайнери и стилисти, и действат като мощен импулс за създаване на красота. Известно е, че модата в много голяма степен е господство над пространството и проява на виртуозност във формообразуването, а Живко Седларски е истински магьосник в това отношение.

По изкусителност и съблазън неговите рокли, създадени чрез от судюр (haute soudure), т.е. висша заварка, могат да конкурират прототипите в самата висша мода - от кутюр (haute couture).“.

По време на пресконференцията Живко Седларски представи общо 15 скулптури от серията Роклята: Дъга в нощта, Андромеда, Полъх, Бяла тишина, Виенски валс, Звездите на Щутгарт, 1910, Фукла, Спирална галактика, Жената на рибаря, Рокля сирена в три варианта и Пенлива рокля в три варианта.

Размерите на скулптурите са от 14 до 76 см., а материалите, от които са направени включват: месинг, гранит, неръждаема стомана и фибростъкло. Живко Седларски сподели, че всички негови скулптури са изляти в България, въпреки, че самият той живее и твори повече от 20 години във Франция.

Най-мащабният проект на скулптора, който предстои да бъде реализиран през 2019 година, е фреско за два пешеходни тунела в Китай с размер 840 кв. м. Това обяви Живко Седларски по време на пресконференцията и обясни, че темата за единия тунел е Океан, а за другия – Джунгла, и се предвижда те да водят милиони туристи към най-големия небостъргач в Китай (729 метра), който също предстои да бъде реализиран.

Творбите на Живко Седларски са оригинален синтез между мода, изящно изкуство и архитектура. Модните дефилета в Париж, Милано и Ню Йорк са извор на вдъхновение за скулптора, който до момента е реализирал две ревюта във Франция – през 2017-та година заедно с ученик на дизайнера Жан Пол Готие и самостоятелно през 2013-та година в катедралата в град Вю Ви.

продължи >>

Етикети: , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !