Плановете на Кейт и Уилям за таен...

Принц Уилям и Кейт Мидълтън кроят изненадващи планове да...

Призовавам кмета Терзиев да направи 2...

"Внасям писмено предложение в СО" Призивът на...

Втори претендент за 91-ите оскари на София Филм Фест

отпечатай новината

12.01.2019 09:00 | Видян 1801 пъти

Втори претендент за 91-ите оскари на София Филм Фест

Броени дни, след като стана ясно, че Джебчии на японеца Хирокадзу Корееда ще изгрее на голям екран у нас в рамките на София Филм Фест, българският форум добави в програмата си и друг основен претендент за чуждоезичния Оскар през февруари.

Капернаум е четвърти режисьорски проект на ливанката Надин Лабаки. Той бе номиниран за Златен глобус, където загуби от Рома. За сметка на това си тръгна с наградата на журито от последното издание на фестивала в Кан (там голямото отличие отиде при Джебчии - б.а.).

Капернаум проследява събитията в живота на 12-годишния Зейн, който живее заедно с деветте си братя и сестри в бедно ливанско семейство. Като отправна точка на сюжета служи решението на момчето да осъди родителите си за „липса на любов“. Той е категоричен, че са виновни за това, че са го дарили с живот, въпреки че са наясно, че не могат да се грижат за него.

Чрез драматичната история на Зейн и неговата битка за справедливост Надин Лабаки, която е и сценарист на Капернаум, насочва вниманието към живота и съдбата на хората в най-бедните  квартали на Ливан, като поставя фокус върху уязвимия свят на децата там.

Филмът действа като платформа за всички, които живеят без основните човешки права за образование, здраве и любов. Неслучайно Лабаки и кастинг-директора на филма Дженифър Хадад избират за ролите непрофесионалисти със съдби, близки до тези на героите.

Тази година София Филм Фест ще се проведе между 7 и 17 март.

Източник: Монитор

автор: СЛАВА

Етикети: , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !