Новият албум на Бионсе е тук

Албумът на Бионсе е тук. Нейният нов по-дългосвирещ...

Чарлз ще води семейството на...

Британският крал Чарлз III ще води членове на кралското...

Кой месец е добър за...?

отпечатай новината

20.01.2019 12:59 | Видян 1679 пъти

Кой месец е добър за...?

Учените твърдят, че има сезонен модел на нашите настроения и познавателни способности. Мозъците на възрастните работят по-добре в края на лятото и началото на есента.

Рейчъл Карил разкри най-доброто време от годината за всяка дейност. Януари е най-подходящ за започване на нов навик, а февруари за спестяване на пари.

Мозъкът е най-възприемчив през август, най-доброто време да се формира ново умение. Октомври е най-добрият месец да срещнете любовта, ноември - да отслабнете.

Изследователите са открили „клетки от календара“ в мозъците на бозайници, които управляват техния "сезонен часовник" и им казва кога да спят или да се умножават в зависимост от нивата на мелатонин. Това е хормонът, който произвеждаме в зависимост от дневната светлина.

Януари: Вземете само едно, малко, специфично решение - и се придържайте към него, тъй като отнема поне 28 дни, за да се създаде нов навик.

Февруари: Добър момент, за да се спестят пари, но време за смяна на банки, доставчици на енергия и тарифи за телефон, които отлагате толкова дълго.

Март: Може да очаквате да се почувствате по-щастливи, когато пролетта е тук, но не е така: март наистина е най-нещастният месец, според учените. Мозъкът също е най-малко активен сега. Опитайте с МАТЧА - японски зелен чай, който съдържа аминокиселината L-теанин, за която се смята, че активира мозъчната област на вземане на решения, пред-фронталната кора.
 
Април: Това е месецът, когато купуваме превантивни средства за борба със стреса. Яжте къри с куркума, подправка с доказан анти-тревожен ефект.

Май: Отделяйте по 15 минути вечер на оценяването на добрите моменти от деня и се придържайте към позитивните емоции, за да подсилите доброто си настроение.

ЮНИ: Добър момент за подобряване на концентрация. Тренирайте вниманието си, като създавате ефективни пътища в мозъка. Това става чрез прости упражнения. Изберете чаша с картина, след това фокусирайте цялото си внимание върху нея в продължение на 2 минути, пренасочвайте мислите си от чашата към картината. Разширете времето до пет минути.

ЮЛИ: Прекарайте време с приятели и увеличете социалната си мрежа. Проучване установи, че положителното социално взаимодействие предизвика освобождаването на хормона окситоцин, който се нарича "хормон на любовта".  Той предизвиква широк спектър от физически и психологични ефекти при хората.

АВГУСТ: Усвоявайте ново умение, докато мозъкът ви е най-възприемчив. Възрастните, които са научили компютърно кодиране и цифрова фотография са подобрили спомените си за една година.

СЕПТЕМВРИ: Добър момент да се справите със задача, която сте отлагали от векове, или да направите списъци за проекти, които искате да завършите до края на годината.

Октомври: Проучванията показват, че повече хора променят онлайн статуса си на „във връзка“ сега, отколкото по всяко друго време на годината. Добро време за нова връзка.

Ноември: Подходящо време да се сложим на диета.  Според изследване от миналата година влажното, студено и ветровито време е най-доброто време, за да отслабнем.

Декември: Прегърни някого. Прегръщането повишава нивата на хормона на окситоцин и може да намали нивата на кортизола.

автор: СЛАВА

Етикети: ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !