Бригада Нов дом ще подари голямо...

Дом, пълен с любов, смях и много игри, ще бъде изцяло...

Шеф Ангелов шокира всички с решението...

Шеф Виктор Ангелов даде втори шанс на талантливата...

Чърчил виновен за милиони случаи на гладна смърт

отпечатай новината

01.04.2019 10:18 | Видян 1230 пъти

Чърчил виновен за милиони случаи на гладна смърт

Политиката на Уинстън Чърчил предизвикала глад, който отнел повече от 3 милиона индийски живота, според ново проучване, използващо за първи път анализ на почвата, за да докаже произхода на бедствието, съобщава CNN.

Гладът в Бенгал през 1943 г. е единственият в съвременната индийска история, който не се появява в резултат на сериозна суша, се казва в доклада на изследователи от Индия и САЩ.

"Това беше уникален глад, причинен от неуспех в политиката, вместо от каквато и да било суша", заяви пред CNN Вимал Мишра, водещ изследовател и доцент в Indian Institute of Technology Gandhinagar.

Изследователите са използвали метеорологичните данни, за да преценят количеството влага в почвата по време на шест големи периода на глад на субконтинента между 1870 и 1943 година.

"Не е имало голям глад от независимостта", каза Мишра. "И така, ние започнахме изследванията си, като мислехме, че гладът е бил причинен от суша, поради фактори като липсата на напояване."

Те открили, че 5 от случаите до голяма степен са причинени от суша, но през 1943 г., в разгара на глада в Бенгал, нивата на дъжд са над средните, според проучването, публикувано в списание Geophysical Research Letters.

"Гладът от Бенгал през 1943 г. беше напълно заради провала на политиката", каза Мишра.

Политическите пропуски, като приоритизиране на разпределението на жизнено важни доставки за военните, спиране на вноса на ориз и недеклариране, са всъщност факторите, довели до мащаба на трагедията.




автор: СЛАВА

Етикети:
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !