Защо лошите в киното се превърнаха в...

Замисляли ли сте се върху идеята за подкрепянето на...

Тайните за красота на турските актриси

Вечно младежкият външен вид на Неслихан Атагюл на пръв...

Тримата амигос, или как Мексико покори оскарите

отпечатай новината

01.04.2019 13:39 | Видян 2472 пъти

Тримата амигос, или как Мексико покори оскарите

„Имало едно време трима братя, в чийто двор ежегодно се появява златна статуетка“. Така вероятно би звучала приказката за професионалния път на Алфонсо Куарон, Гилермо дел Торо и Алехандро Иняриту, ако някой би дръзнал да я напише. Не са братя. Популярни са обаче като Тримата амигос, или тримата приятели, чиято обща майка е Мексико, а споделената им страст е киното.

Всеки самоуважаващ се любител на седмото изкуство (или просто редовен посетител на филмови прожекции) е чувал поне веднъж имената им. Последно в светлината на прожекторите бе Алфонсо Куарон, който вкара хеттрик на наградите „Оскар“ с емоционалния си филм „Рома“, като взе призовете за кинематография, чуждоезичен филм и режисьор.

С последната категория Тримата амигос всъщност сложиха своеобразната Оскарова корона на главата на Мексико, като в последните шест години само веднъж пропускат да я приберат в родината. Смелчагата, позволил си да им отмъкне режисьорския „Оскар“ в периода на тяхното властване над наградата, е единствено Деймиан Шазел, който пък се прочу като най-младия кинодеец със статуетката.

Всичко започна през 2014 г., отново с Куарон и неговата „Гравитация“. В следващите две години на върха се изкачи Инярито, съответно с „Бърдмен“ и „Завръщането“, а след година пропуск Тримата амигос отново завзеха наградите на Американската филмова академия. Миналата година в светлината на прожекторите бе Дел Торо с „Формата на водата“ и ето че стигнахме до „Рома“.

В архива си от награди тримата крият цяла съкровищница и извън заветните оскари – носители са още на БАФТА, „Сезар“, „Сателит“ „Златен глобус“, „Златна палма“ и т.н. Тази година пък на Инярито се пада честта да връчи голямата награда на Филмовия фестивал в Кан, като режисьорът ще застане начело на панела на оценяващите.

Интересен факт е, че и тримата често засвидетелстват любовта си към своята родина. Дел Торо например основа стипендия в полза на мексиканските аниматори. Целият „Рома“ пък е вдъхновен от детските спомени на Куарон за страната. Въпреки това множество филмови критици свързват успеха им именно с това, че и тримата се решават на крачката да напуснат страната си.

Те предвидиха още в началото, че Мексико не може да им даде нито условията, нито бюджетите, необходими за развитие в кариерата, казва мексиканският киноексперт Фернанда Солорсано.

В кулминацията на техния творчески подем към световното кино - ето и кратка ретроспекция как всеки от тях стигна до тук.

продължи >>

Етикети: ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !