Братът на Ружа Игнатова влиза в Биг...

Братът на Ружа Игнатова – Константин, е един от...

Смях: Слаби ученици на дъската пред...

Ситуацията: Слаби ученици на дъската пред учител.

Андрей, който създаде Бойко Борисов

отпечатай новината

03.04.2019 08:58 | Видян 1331 пъти

Андрей, който създаде Бойко Борисов

Очите му светят, а той говори: “Аз съм прост и вие сте прости, затова се разбираме”. Става дума за висок повече от два метра паметник на премиера Бойко Борисов. Той не е човек на деня. Човек на деня е неговият автор.

За скулптора Андрей Врабчев изкуството в градската среда винаги е свързано с времето, в което живеем. “За да се създаде едно публично пространство, в него винаги се кръстосват икономическата ситуация на времето, духовните нагласи и авторските възможности”.

Андрей Врабчев пред своя Бойко Борисов. Снимката е предоставена на Свободна Европа от Емил. Л. Георгиев от Площад Славейков.

Неслучайно Врабчев постави говорещия премиер на новоремонтирания площад Гарибалди в София. За няколко часа паметникът събира погледите на минувачите, а художникът се превърна в най-търсения човек за интервюта.

Монументът е бил завършен отдавна, но за първи път е показан пред публика, при това на оживено място, едва на първи април. Врабчев е провокиран от случващото се в държавата и в българското изкуство, като например паметника на цар Самуил със светещите очи. “Духовната ситуация няма как да не се отразява и в материалното”, казва авторът.

За него случващото се в София е тревожно не толкова поради естетическите му измерения. “Голямата заплаха са обществените, моралните, социалните и културните последствия”.

С говорещата статуя Андрей Врабчев иска да отговори и на въпроса как ще изглеждаме ние след 50 или 100 години и как героите на нашето време ще присъстват в бъдещето. Има и препратка към тоталитаризма, защото паметникът е реплика на вече несъществуващия паметник на Ленин.

“Всичко това трябва да предизвика реакции в общественото съзнание. Нашите дела днес са историята утре”.

Източник: svobodnaevropa.bg

автор: СЛАВА

Етикети: , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !