Служебни премиери: Фотофакт

Служебни премиери: Фотофакт

Дан Колов оживява и възпитава в...

"Много се вълнувам да споделя с вас, че на деня, в който...

Евровизия цензурира Мадона

отпечатай новината

10.04.2019 11:20 | Видян 1174 пъти

Евровизия цензурира Мадона

Две песни срещу хонорар от 1 милион долара – такава ще е равносметката за Мадона в рамките на участието й в тазгодишното издание на конкурса Евровизия. Поп дивата ще се качи на сцената в Expo Tel Aviv на финала на 18 май, като меломаните ще кършат ханш на изпълненията й между представянията на отделните държави в конкурса.

Както Монитор вече писа, преговорите с Мадона стартираха още в началото на февруари. Нейните представители обаче потвърдиха участието й на Евровизия чак сега, а в причина за забавянето на новината се превърна скандал, свързан със сетлиста на звездата.

Очаква се скандалната блондинка да изпее две парчета в Тел Авив – хит, чието заглавие все още се пази в тайна, и нова песен, част от предстоящия й албум. Именно около все още неиздадената музикална творба се заформи спорът между Мадона и организаторите в Израел. Изпълнителката на Beautiful Stranger настоявала да изпее песен с политическо послание, а след отказ от страна на екипа зад конкурса в Тел Авив, заплашила, че ще прекрати преговорите за участието си.

Предвид факта, че представителите й към днешна дата потвърждават ангажимента, това вероятно означава, че организаторите в крайна сметка са успели да цензурират творческите й намерения. Официален коментар по въпроса обаче все още няма от нито една от страните.

Това не е първият скандал, в който се забъркват израелските представители на Евровизия. Към момента текат редица петиции срещу конкурса и по-конкретно – срещу държавата, в която ще се проведе след малко повече от месец. Над 170 шведски артисти вече сложиха инициалите си върху подписка срещу настоящото издание.

„Ние, шведските културни дейци не можем да гледаме тихо как Израел използва конкурса, за да прикрие престъпленията си срещу палестинците. Броени дни, след като страната спечели Евровизия през май 2018 г., армията й уби 62-а палестинци, които протестираха заради окупацията на Газа. Шест от убитите бяха деца“, пише в изявлението на творческата гилдия в Швеция.

Зовът на артистите за бойкот обаче не е чут от собствената им държава, която в крайна сметка излъчи свой представител за конкурса през май в лицето на Джон Лундвик. Особен натиск усеща дори английската телевизия БиБиСи, която ще излъчи Евровизия. Призив от британската артгилдия бе отправен и към нея за игнориране на музикалното събитие от програмата й.

Това даде тласък на следваща петиция, подписана от над 11 хиляди души из цяла Европа, които настояват обществените им телевизии да бойкотират Евровизия. Срещу конкурса се обявиха и над 60 международни организации на общностите с различна сексуална ориентация (LGBTQ) из Стария континент.

Проблеми, оказва се, има и на организационно ниво. Според израелското издание Haaretz, местният екип на конкурса среща огромни трудности, като все още под въпрос е дали ще има средства за подсигуряването на охрана и транспорт за Евровизия.

„Отговорността за финансирането се прехвърля между отделните министерства – на културата и спорта, комуникациите и финансите“, казват още от изданието, като допълват, че именно това е причината за рекордно високите цени на билетите за събитието – между 415 и 550 долара.

автор: СЛАВА

Етикети: , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !