Отличникът на Hell’s Kitchen бе...

Самопровъзгласилият се за цар на равиолите Кирил се...

Стефан Вълдобрев и Обичайните...

Осем града и нов албум с единайсет нови песни...

Деян Донков и Радина с номинации Аскеер за Любовникът

отпечатай новината

23.04.2019 18:00 | Видян 1546 пъти

Деян Донков и Радина с номинации Аскеер за Любовникът


Трима забележителни български актьори от поколението, което е в апогея на силата си, и трио млади, но вече много изявени актриси, са номинирани за наградите „Аскеер“ за водеща мъжка и женска роля тази година.

Първите са Валентин Ганев за превъплъщението му в спектакъла „Спускане от връх Морган“ в Народния театър, Владо Пенев за ролята му в „Бащата“ - пак там, и Иван Бърнев като гост-актьор в „Празникът“ на МГТ „Зад канала“. Дамското ядро за най-добро артистично постижение в периода от 1 април 2018-а до 31 март 2019 г. се състои от Василена Винченцо за образите, които гради в „Кокошка“ на театрално сдружение „СПАМ Студиос“, Илиана Коджабашева за играта й в „Спускане от връх Морган“ и Радина Кърджилова за „Любовникът“ в Народния.

За поддържаща мъжка роля номинирани са Алексей Кожухаров, Добрин Досев, Троян Гогов и останалите 9 актьори от „ятото“ на ангелите в пловдивския спектакъл „Дебелянов и ангелите“, Валери Йорданов за изпълнението си в „Опит за летене“ на академичната сцена и Стоян Младенов за изявата си в „Килър Джо“ на МГТ „Зад Канала“. Анастасия Лютова от последното заглавие, Донка Аврамова-Бочева от „Защото на мама така й харесва“ в театър „Възраждане“ и Ирини Жамбонас за „Аз обичам, ти обичаш, тя обича“ в МГТ са номинациите за поддържаща женска роля. В категорията за най-добра режисура ще спорят Деян Донков с постановката си „Любовникът“, Диана Добрева за „Бащата“ и „Дебелянов и ангелите“, както и Явор Гърдев за „Наблюдателите“ в Народния театър „Иван Вазов“. Най-доброто цялостно представление ще бъде излъчено измежду „Дебелянов и ангелите“, „Празникът“ с режисьор Явор Гърдев и „Спускане от връх Морган“ под режисурата на Николай Ламбрев-Михайловски.

Александър Кънев от „Картоиграчи“ в Плевенския театър, Ненчо Костов за образа на Дебелянов в спектакъла на Добрева, инкасирал най-много номинации – 6 една от които – многолюдна, и Полина Христова от „Нос“ в Театър 199 ще определят изгряващата звезда на сезона. В категорията за съвременна българска драматургия претенденти за статуетката на Чапа са трима корифеи на перото – Александър Секулов с „Дебелянов и ангелите“, Константин Илиев с „Наблюдателите“ и Стефан Цанев с „Цигуларката на бога“. „Аскеер 2019“ за цялостен принос към театралното изкуство получава нашият голям артист Иван Налбантов.

С обявяването на номинациите (пълния списък ще може да видите на сайта на театър „Българска армия“) официално заяви съществуването си новият управителен съвет на фондация „А`Аскеер“ в състав актьорите Владислав Виолинов (председател), Веселин Анчев, Асен Кобиларов, Луизабел Николова и Тигран Торосян. Подмладеното ръководство изразява желание инициативата с 29-годишна традиция „Едни артисти награждават други артисти“, каквато по своята същност е идеята за „Аскеер“, пак да е дело на младите, както при учредяването на приза.

Към началото връща и принципът, че от тази година излъчването на номинациите и отличените ще е пак само в ръцете на артистите от театъра на Армията, а не и на външни експерти, както бе в последното десетилетие. Управителният съвет е избран на общо събрание, демократично, а не драматично и досегашният председател Милен Миланов е дал благословията си с „Направете го както го разбирате вие, младите, а аз няма да ви се бъркам“, увери Виолинов. Но нито Миланов, нито почетният председател Васил Михайлов, нито директорът на театъра Мирослав Косев присъстваха на пресконференцията. Този факт, оттеглянето на двама от основните спонсори, както и отказът на проф. Георги Каприев да участва в комисията по номинациите в категорията за драматургия (единствената, която все още кани външни експерти да следят и за опити за плагиатство) обаче подсказват за известни проблеми в комуникацията и нарушаване на приемствеността.

Милен Миланов, поне до момента, отказва всякакви коментари по случая. Той и Васил Михайлов по време на пресконференцията репетираха в театъра нов спектакъл с роли само за тях двамата в култово заглавие, на което в недалечно минало сценичен живот в друга трупа бяха дали Стефан Данаилов и Мариус Донкин, научи „Монитор“. Средства за статуетките, отпечатването на книжките с пиесите и 30 000 лв. награден фонд вече са осигурени, но се търсят още спонсори, изтъкнаха от новия УС. Хората от театъра са разгледали 90 спектакъла – кандидати за номинации: 65 софийски и 25 извънстолични, които са имали премиера и в София (засега те не са успели да пътуват да гледат театър из страната). На доста успешни постановки не са сигнали само няколко гласа, за да влязат в тройките на „отличниците“: сред тях са „Аз, Фойербах“, „Животът е сън“, „Когато гръм удари“, „Казимир и Каролине“, „Настане вечер“, „Един безумен ден“ и мн. др.

Гала-вечерта на 24 май, както и клиповете на номинантите, са поверени на Иван Москов – син на изтъкнатия режисьор Теди Москов, сценарият ще е на Александър Чобанов и Христо Кабаджов, а музиката – на Дони. Новата визия на сцената и рекламните материали ще изработи графикът Георги Панчев.

Източник: Monitor

автор: СЛАВА

Етикети: , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !