Братът на Ружа Игнатова влиза в Биг...

Братът на Ружа Игнатова – Константин, е един от...

Смях: Слаби ученици на дъската пред...

Ситуацията: Слаби ученици на дъската пред учител.

Всяко следващо лято ще бъде още по-горещо заради климатичните промени

отпечатай новината

24.06.2019 11:12 | Видян 607 пъти

Всяко следващо лято ще бъде още по-горещо заради климатичните промени

На различни места по света всяко следващо лято ще бъде още по-горещо от предното и ще бие предишните температурни рекорди. Причината са климатичните промени, сочи ново проучване, публикувано от Нейчър клаймът чейндж.

Учените са проиграли 22 климатични модела, за да разберат какво точно ще се случи. Според данните до края на XXI в. температурите през лятото ще бъдат по-екстремни от всички други до момента.

"Това ще натовари цели екосистеми и общества, които няма да могат да се справят", пише в проучването.

Климатичните модели сочат, че температурите ще бъдат още по-високи на около 58% от планетата ни. Най-драматични ще бъдат за развиващите се страни и малки острови.

Според данните около 67% от развиващите се страни ще изпитат още по-високи температури през лятото, като всяка година ще се увеличават.

Вече сме свидетели на глобалното затопляне, макар то да не е еднакво за цялата планета. от 1901 г. насам температурите на земната повърхност се е увеличила с околко 0,7 - 0,9 градуса по Целзий за около век. Температурата се е увеличила двойно от 1975 година насам, като най-големите температурни рекорди са след 1998 г.

Повишаването на температурите ще повлияе и на здравето ни. Горещините ще бъдат смъртоносни и ще доведат до инфаркти, астматични пристъпи и проблеми с бъбреците.

Високите температури могат да доведат и до още по-голямо замърсяване на въздуха, както и недостиг на вода и загуба на реколта.

През 2014 г. Световната здравна организация направи оценка, според която около 250 хил. души ще умрат между 2030 и 2050 г. заради климатичните промени. Според новите проучвания тези числа са "консервативни" и жертвите ще бъдат много повече.

Снимка: iStock
Източник: bTV

автор: СЛАВА

Етикети: , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !