Връзката на Том Круз и дъщеря му се...

Дъщерята на Том Круз и Кейти Холмс Сури прекара голяма...

Откриха некропол на дете-цар на 5000...

Гост в студиото при Росен Петров е самият потомък на...

136 години от рождението на Коко Шанел

отпечатай новината

21.08.2019 12:39 | Видян 3044 пъти

136 години от рождението на Коко Шанел

„Простотата е в основата на всяка елегантност“. Тези думи, изречени от Коко Шанел преди десетилетия, се превръщат в мантра, която дизайнерката следва до смъртта си. Известна с черните си рокли, костюмите и неостаряващите модели, Шанел се превръща в една от най-влиятелните модни марки в света.

През лятото на 1883 година в Сомюр, Франция се ражда малко момиченце на име Габриел Бонюр Шанел. Семейството ѝ не се слави с много възможности, тъй като майка ѝ е перачка и често се оказват на ръба на бедността. Когато е на 12 години, Габриел губи майка си и се озовава в сиропиталище в Централна Франция. Както в повечето домове за  сираци, и в този положението не е за завиждане.

Габриел се озовава в непозната среда, където трябва да се съобразява с други деца и да се научи да живее по различни правила. Сиропиталището обаче я учи и на нещо много важно – как да шие. Монахините са били тези, които са помогнали на малката Габриел в това начинание, което по-късно ще се окаже решаващо за кариерата и живота ѝ.

Преди да стъпи на модната сцена, Габриел се пробва и като кабаретна певица. Тогава тя се надява да впечатли публиката в едно кафе и по този начин да припечели някой бакшиш, с който да се издържа.

По време на музикалните ѝ изяви се ражда и името „Коко“, което след това се превръща в световна марка. Хората започнали да свързват Габриел с две определени песни – Ko Ko Ri Ko и Qui qu'a vu Coco и повечето от публиката смята, че точно това е причината тя да избере името. По-късно обаче самата Габриел признава, че „Коко“ е бил прякор, даден от баща ѝ.

Снимка: Reuters

продължи >>

Етикети:
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !