Ингеборг Бахман - пътуване в...

Филмът на Маргарете фон Трота - Ингеборг Бахман -...

Кейт Мидълтън е благодарна за...

Кейт Мидълтън е "особено благодарна" за "дискретния"...

Над 75 издателства в 23 шатри пълнят седмата Алея на книгата

отпечатай новината

11.09.2019 09:41 | Видян 1433 пъти

Над 75 издателства в 23 шатри пълнят седмата Алея на книгата

След като успешно премина през Варна и Пловдив, най-голямото пътуващо книжно изложение на открито Алея на книгата дава утре старт на своето седмо издание. Мястото на срещата на приятелите на добрата литература и четенето с любимите бели шатри е обичайното – пешеходната част на бул. „Витоша”, между бул. „Патриарх Евтимий” и ул. „Узунджовска”.

Тази година броят участници е рекорден за проявата – в нея ще се включат над 75 водещи български издателства и книгоразпространители, разположени в 23 шатри. Алея на книгата ще продължи до неделя, 15 септември, включително с работно време всеки ден от 10.00 до 20.00 ч.

Неделима част от Алея на книгата в София е Литературният кът – сцена на богата културна програма, предлагаща премиери на книги, срещи с автори и издатели, представяния на детски книжки, музикални събития, игри и работилници за малчуганите. Сред участниците в тазгодишната културна програма са Антон Георгиев, Деметра Дулева, Димитър Тонин, Добри Божилов, Камелия Кучер, Светослав Тодоров, Свилен Ноев от група „Остава”, Стефана Белковска, Татяна Попова.

Специални събития в рамките на културната програма ще очакват и най-малките читатели – среща с Петя Александрова и нейната стихосбирка „Как да порасна”, среща с Катерина Нейнска и Светломира Минкова и тяхната нова книжка „Фен и Бибит в Приказната гора”, концерт с песни от поредицата познавателни книжки „Чуден свят” в изпълнение на Детска вокална група „Сладки пуканки” към Националния дворец на децата, среща с преводача на детската книга „Съчко“ от Джулия Доналдсън – Красимир Проданов, представяне на книгата с аудио диск „Софѝя и хвърчащото креватче”, игри, гатанки и логически задачи с „Клевър бук”, представяне на новите книги за деца и възрастни „Азбука“ и „Племето на майките“ от Ирина Каракехайова, работилничка за деца „Числа и природа (как да се учим лесно с метода на Монтесори)“.

В програмата на Литературния кът е поместено специално събитие, посветено на грамотността и организирано в партньорство с Института за български език „Проф. Любомир Андрейчин“ при БАН. На 14 септември, събота, от 15.00 до 17.00 ч. във връзка със задаващия се старт на учебната година организаторите от Асоциация „Българска книга“ и филолозите от института предизвикват родители и деца да се пробват в състезание, като премерят сили в тест по грамотност. Инициативата е под наслов „Написаното остава. Пиши правилно!”. Всеки, който желае да провери знанията си по български правопис и пунктуация, може да се подложи на диктовка или да реши езиков тест и да получи съвети от млади учени от БАН за най-често допусканите грешки. Участниците ще получат стикери с мотото на събитието с цел залепването им върху табели или надписи на публични места, в които са допуснати правописни грешки. Най-успешно справилите се ще получат и други награди.

Достъпът до всички събития е свободен.

Източник: monitor
Снимка: АБК

автор: СЛАВА

Етикети: ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !