Ингеборг Бахман - пътуване в...

Филмът на Маргарете фон Трота - Ингеборг Бахман -...

Кейт Мидълтън е благодарна за...

Кейт Мидълтън е "особено благодарна" за "дискретния"...

Ирина с 20 международни награди досега

отпечатай новината

18.10.2019 15:07 | Видян 1268 пъти

Ирина с 20 международни награди досега

Тя има една-единствена мисъл в главата: „Детето!“ Тя е Ирина, героинята от дебютния пълнометражен едноименен филм на Надежда Косева.

Още в първите секунди зрителят пред големия екран е погълнат от тъмнина, позициониран със Сашо (Христо Ушев) – мъжът на Ирина, в импровизираната мина в двора на семейството в Перник.

По-непробуден мрак обаче се крие в душата на младата майка, която още с първата си сцена заявява, че иска авариен изход от собствения си живот.

Синът й е това, което я кара да се изтупа от прахта, когато в един и същи ден трябва да преживее загуба на работата си от крайпътната кръчма, изневяра и осакатяването на съпруга й вследствие на инцидент в мината. Малкото човече е мотивът й да не се примирява с мизерията, в която семейството трябва да се храни с останки от кокали за вечеря, да опита да намери работа дори и като проститутка..., а накрая да се окаже в лекарски кабинет за „позицията“ на сурогатна майка.

Актрисата Мартина Апостолова изглежда като родена за ролята на Ирина на големия екран. Борбена, когато ситуацията го изисква, ледена или смирена – тя успява да попие всяка емоция, която вълнува сърцето на героинята й.

"Не обичам думата кастинг. Разговарях с 4-5 момичета за ролята на Ирина, но в момента, в който се появи Мартина, знаех, че това е моята Ирина. Всичко започна да гравитира около нея", призна пред медии режисьорката, предава Монитор. Дали защото приема ролята на „създател на живот“, макар и за чужди родители, или защото вижда пример пред себе си... нюансите в живота на Ирина постепенно омекват.
Самата картина на големия екран „изсветлява“, за да проправи път на може би най-ценния урок не само за героинята на Апостолова, но и за всички около нея – прошката.

„Ирина“ направи световната си премиера още миналата година, като оттогава досега има 20 награди от международни фестивали. „Във всяка страна, в която го представяхме, реакцията беше различна – някои ни питаха защо Ирина съобщава на съпруга си, че става сурогатна майка чак след като е взела това решение, други бяха учудени, че на жена й е позволено да работи в крайпътна кръчма...

За мен представлява най-голям интерес обаче каква ще бъде реакцията на българската публика“, призна Мартина Апостолова. Отговор на този въпрос ще можем да получим от 25 октомври, когато „Ирина“ ще бележи екраните в над 30 киносалона из страната.

автор: СЛАВА

Етикети: , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !