И Харви Кайтел се завръща в Кан с...

FILM MODE постановява LAWS OF MAN със звезден актьорски...

Влади Зомбори спечели Като две капки...

Владимир Зомбори спечели 12 сезон на шоуто "Като две...

Шведска черква тури джендъри, вместо Адам и Ева

отпечатай новината

02.12.2019 15:24 | Видян 1483 пъти

Шведска черква тури джендъри, вместо Адам и Ева

Черква в Малмьо, Швеция, замени фреските с Адам и Ева на олтара си с картина на гейдвойки и джендъри, които са и от различни раси, за да бъде напълно политически коректно съдържанието. Зографка на работата е Елизабет Олсон Валин, лесбоактивистка, фотографка и художничка. Тя още през 2012 г. се опита да подари сътвореното от нея на катедралата Скара в навечерието на първата гейсватба в 1000-годишната й история, но това не се получи – ктиторството бе учтиво отклонено.

Ето, че 7 години по-късно черквата Св. Павел прие произведението, наречно Рай и го показа за първи път публично за службата си в неделя – първия ден от Адвента – предколедния период в протестантската църква. Пастор там е жена – Хелена Мирщенер, която определи акта като „писане на история“. И дори туитна новия олтар на поверения й храм.

Освен религията, авторката на артпроекта предизвиква и класиката, тъй като на практика прави пародия или римейк на популярно произведение на знаменития Лукас Кранах с неговия оригинал от 16-и век – преди половин хилядолетие.

„Исках да подчертая, че мястото на хората с гейориентация е в Рая“, твърди авторката, която естествено се превърна в световна сензация, а обектът, който декорира по своя характерен начин – в обещаваща туристическа атракция.

Освен столица на съвременната архитектура в Швеция – достатъчно е да споменем небостъргача Обръщащо се тяло на Калатрава и оформения около него супермодерен квартал край морето и моста, който свързва страната с Дания над Балтика, Малмьо е и градът с най-голямо процентно присъствие на емигранти от мюсюлманския свят.

автор: СЛАВА

Етикети: , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !