Защо лошите в киното се превърнаха в...

Замисляли ли сте се върху идеята за подкрепянето на...

Тайните за красота на турските актриси

Вечно младежкият външен вид на Неслихан Атагюл на пръв...

15 години без великата Гена Димитрова

отпечатай новината

11.06.2020 12:43 | Видян 881 пъти

15 години без великата Гена Димитрова

На днешната дата през 2005 г. на 64-годишна възраст този свят напуска оперната прима Гена Димитрова.

Началото като певица се поставя още в детските години, когато нейният талант е забелязан от първия й учител по музика – Иван Генков, който й предрича бляскаво бъдеще.

С оперно пеене започва да се занимава в гимназията. Завършва Българската държавна консерватория (1959-1964 г.). С гуменки и почти в носия пристига в София на приемни изпити в Консерваторията. Пее „Хей Балкан ти роден наш“. Приета е веднага. За да може да се издържа, работи като миячка на съдове в стола на Консерваторията, за което е подигравана от по-заможните си колежки. „Сега вие ѝ се смеете, че ви мие съдовете, а един ден може би вие ще миете нейните“- коментира именитата вокална педагожка Лиляна Жабленска. Неин учител е големият български оперен певец и педагог проф. Христо Бръмбаров.

Това е периодът на истински възход на българската оперна школа, от която са произлезли такива имена на европейската и световната сцена, като Николай Гяуров, Борис Христов, Никола Гюзелев, Кирил Кръстев, Никола Николов, Димитър Узунов, Райна Кабаиванска и много други.

Звездата на Гена Димитрова изгрява на родна сцена на 27 декември 1967 година, когато оперното ръководство смело поверява трудната партия на Абигайл в софийската премиера на „Набуко“ на нея – 26-годишната стажант-артистка. За тази й роля по-късно в. „Райнерх пост“ ще провъзгласи: „Да се сравнява с друга Абигайл е невъзможно, защото българската е единствена“.

1970 г. й носи Голямата награда – златен пръстен на София и златен медал от IV Международен конкурс за млади оперни певци в столицата именно с партията на Абигайл. Идва специализацията в Италия, златото от множество конкурси, включително наградата „Златен Верди“ и Голямата награда „Джакомо Пучини“ за цялостно творчество. От началото на 80-те години Гена триумфира из цял свят. Партнират й най-добрите певци, диригенти, режисьори.

автор: СЛАВА

Етикети:
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !