Защо лошите в киното се превърнаха в...

Замисляли ли сте се върху идеята за подкрепянето на...

Тайните за красота на турските актриси

Вечно младежкият външен вид на Неслихан Атагюл на пръв...

Режисьорът Марий Росен с виртуална изложба от стихове

отпечатай новината

02.09.2020 12:06 | Видян 1355 пъти

Режисьорът Марий Росен с виртуална изложба от стихове

Галерия "Галерия" представя стихосбирката "Трохи за мъртва птица" в своето виртуално пространство до 1 октомври. Авторът Марий Росен е известен театрален режисьор и актьор, но е популярен също така като поет, текстописец и музикант.

Характерен за неговия поетичен стил е специфичният начин, по който поставя под въпрос форми и конвенции. Кратките неозаглавени стихове в „Трохи за мъртва птица“ звучат свързано – сякаш Марий доразвива едни и същи важни за него образи (птицата, камъка, сърцето), които присъстват и в предишната му дебютна книга „Каменните хвърчила“. Фокусът в неговите кристално чисти като изказ четиристишия или двустишия е върху момента на преобръщане – вътрешното става външно, външното се оказва отвътре, дълбината се превръща във връх, ръката е протегната към себе си...

Текстът изглежда по-скоро „чист“, отколкото „изчистен“ – създава впечатлението, че се е появил точно толкова пестелив, точен и минималистичен, колкото го четем. В интервю за БНР обаче Марий Росен признава, че дълго работи над всеки от стиховете.

"Трохи за мъртва птица" - най-новото от поезията на Марий Росен, беше публикувана в дигитална форма през пролетта на 2020 г. по време на извънредното положение. Художник е Александра Георгиева, а редактор – Люси Славянска. Настоящата изложба в „Галерия“ показва тази колекция като серия от изображения.

Проектът "Трохи за мъртва птица" е реализиран с подкрепата на Столична община, по инициативата "Солидарност в културата".

Като режисьор Марий Росен е пословичен с това, че обича да поставя театралните си спектакли в неконвенционални пространства – в частни домове, изоставени салони на пицарии, хипермаркети. Част от неговата поезия пък през 2015 г. беше публикувана върху керамика на студио Арт.Е.

Марий Росен е режисьор на спектаклите „Жираф", „Бели нощи" по Достоевски, „Сесил" от Жан Ануи, „О2" от Карл Джераси, „Пластилин" от Василий Сигарев, „Тест" от Елин Рахнев – всичките в Сатиричен театър „Алеко Константинов", „Отровата на театъра" от Рудолф Сирера, „Аз съм емоционално създание“ от Ева Енслър, „Очите на другите“ от Иван Димитров в Народен театър „Иван Вазов" и др.

За нестандартни театрални пространства създава спектаклите „Смъртта и момичето“ от Ариел Дорфман, „Влиянието на гама лъчите върху лунните невени“ от Пол Зиндел (в стара неработеща пицария), за който получава награда „Икар 2015“ за най-добра режисура, и Shopping and fucking от Марк Рейвънхил (в супермаркет). В съавторство с режисьорката Валерия Вълчева Марий реализира независимите спектакли „Хамлет" (в скулптурното ателие на НХА) и „Ромео и Жулиета" по Шекспир, „200 000 години" по Чехов, както и авторския спектакъл „Дълбоко високо".

Марий Росен също така е част от групата Help Мe Jones заедно с музиканта Константин Тимошенко.

Източник: Монитор
Снимка: Яна Лозева

автор: СЛАВА

Етикети:
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !