Мъск готов да води предизборния дебат...

Американският предприемач Илон Мъск обяви, че е готов да...

Кейт Мидълтън преминава през ада, има...

Кейт Мидълтън продължава тежката си битка с рака....

Внучката на Шмиргела с благотворителна изложба в ателието му

отпечатай новината

20.11.2020 15:58 | Видян 869 пъти

Внучката на Шмиргела с благотворителна изложба в ателието му

Една необикновена изложба на терапевта художник Юлия Банкова може да се види в емблематичното ателие „Николай Шмиргела” на ул. „Ген. Паренсов“ №30 на 20, 21 и 22 ноември. Мястото и изложбата не са случайни. Юлия е внучка на именития скулптор Шмиргела.

Юлия е превърнала ателието на дядо си в необикновено терапевтично арт пространство, в което работи с деца и възрастни, като съчетава различни методи, между които гещалт-терапия и експресивна арт терапия. Рисува с пръсти, без да е професионален художник, може би по-скоро като особен израз на родовата памет и наследство. В изложбата ще представи 26 картини 90 х 90 см, както и по-малки формати.

Картините са съпътствани от слова, които тя нарича „ключове към фините нива на човешката същност“. Юлия е автор на книгите „Многоточия“ и „Откровения“. В ателието по време на събитието ще се продава благотворително и книгата „Когато картините плачат“, която съдържа текстове от малките видеа, които Банкова излъчва по време на карантината.

Изложбата може да бъде разгледана, а картините закупувани на място днес от 16.00 до 20.00 ч., в събота и в неделя от 11.00 до 17.00 ч. при спазване на всички противоепидемични изисквания.

С настоящата си благотворителна изложба Юлия подкрепя каузата на фондация „Светът на Мария“ с цел хората с интелектуални затруднения да имат възможност да се чувстват пълноценни и полезни.

Каква е историята на заглавието на изложбата „Когато картините плачат“? Юлия споделя, че по време на карантината не е спирала да подкрепя пациентите си, защото тогава, както и сега, е особено наложително да се говори. Не спира и да рисува. Но…картините заплакват.

продължи >>

Етикети: ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !