Щонова и Месечков спечелиха Денсинг...

Доктор Неделя Щонова и Атанас Месечков спечелиха Денсинг...

Наивност, уродливост и прикритост с...

Най-големият дефект на реорганизацията на движението...

Мукбанк – манията, която доказва, че ядем с очи

отпечатай новината

29.09.2021 09:25 | Видян 572 пъти

Мукбанк – манията, която доказва, че ядем с очи

Мукбанк е един от големите хитове в социалните мрежи и най-елементарно може да се определи като Голямото ядене пред камера. Това явление, което изглежда напълно безсмислено, всъщност се превръща в глобален феномен.

Защо хората обичат да гледат нещо толкова глупаво и самоцелно на пръв поглед и видеата с мукбанк събират милиони гледания?

Според международните научни изследвания мозъкът ни обича гледката на обилни порции с перфектен „търговски вид” и всъщност това го интересува много повече от вкуса и мириса, които лесно се имитират. 

Както сигурно и сами сме отбелязвали на база житейските си наблюдения: всички обичаме да „ядем” с очи. И колкото повече, толкова повече. Често избираме нещо за хранене, защото изглежда голямо и красиво. А, когато видим някой друг да го яде, в практически 100% от случаите и ние изведнъж се чувстваме гладни, даже неотдавна да сме хапнали.

Този фокус се използва и от хотелиерите. Привидното изобилие на ол-инклузива всъщност им спестява пари – по наука до 75% от разходите за зареждане. Защото огромното количество храна води до избора на повече видове от нея в по-малки количества и объркване на визуалното впечатление с вкусовото, което им позволява да маскират остатъците нереализирана продукция от хипермаркетите, които реално претворяват в уж представителните си гозби. Ако сервираха отделни порции, бихме били много по-придирчиви, а те биха имали много по-високи разходи.

Лайфхакът на деня е, че големите и свръхголемите храни рядко са вкусни. Опитвалите най-високия бургер в света, който се прави в Берлин и е висок над 60 см при цена от 200 евро – нали е планетарен рекордьор, не го намират за особено вкусен. Същото се твърди за най-голямата целувка, или както е по-тренди да се казва „макарон” в света – 120 кг, изработена в страната, която уж е на шоколада – Швейцария. За онези, които твърдят, че не е много вкусна  пицата 2х2 м, която правят в един специализиран ресторант в ЕлЕй, собствениците казват, че може и така да е, обаче „сближава хората”, които я споделят, а те не са малко наистина за една подобна свръх порция.

автор: СЛАВА

Етикети: ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !