Смях: Директна връзка от автобуса към...

Смях: Директна връзка от автобуса към метрото.

Да се тревожиш е като да изплащаш...

Да се тревожиш е като да изплащаш дълг, който всъщност...

Крили скъпоценности от кралската корона в кутия за бисквити при спешни случаи

отпечатай новината

07.04.2022 21:14 | Видян 1362 пъти

Крили скъпоценности от кралската корона в кутия за бисквити при спешни случаи

Ако някога сте проявявали интерес към огромната колекция от безценни скъпоценности на кралското семейство, включително и към скъпоценностите на короната, знаете, че те се съхраняват зад бомбоустойчиво стъкло в Дома на скъпоценностите в Лондонската кула, съобщава mirror.co.uk.



Невероятните и скъпоструващи скъпоценности на короната много рядко напускат строго охраняваното място, което е покрито от повече от 100 скрити камери, и се носят само при специални случаи, като например държавното откриване на парламента.



Кралските скъпоценности са едни от най-известните и безценни артефакти в цялата страна, но според MyLondon някога те са имали съвсем различен дом.



По време на Втората световна война Фирмата смята, че скъпоценностите се нуждаят от нов дом, за да бъдат защитени от попадане в ръцете на врага, но дори самата кралица няма представа къде ще бъдат скрити.

 

Докато проучва темата, кралският експерт Алистър Брус открива "електрически комплект писма", написани от кралския библиотекар сър Оуен Морсхед до кралица Мери, в които той изразява загрижеността си за скъпоценните камъни и как да ги предпази от попадане във вражески ръце.



Брус обяснява как бащата на кралицата, тогавашният крал Джордж VI, е наредил да се изкопае "дълбока дупка" на територията на замъка Уиндзор "под портала, един от охраняемите входове на замъка, и две камери, изградени със стоманени врати".

 

Най-хубавата подробност обаче е фактът, че най-ценните скъпоценности - рубинът на Черния принц и сапфирът на Свети Едуард - са извадени от императорската държавна корона и се съхраняват отделно в кутия за бисквити "в случай на спешност".

 


По-късно Брус разговаря с Нейно Величество за откритието си и научава, че макар кралицата да е знаела, че скъпоценностите са били скрити в замъка Уиндзор, тя не е била наясно с точните подробности.

автор: СЛАВА

Етикети: , , , , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !