Коя трябва да е модел за подражание:...

Вляво: американският модел Кендъл Дженър по бански,...

Знам кой уби Тупак: Боксьорът Райън...

Миналият месец звездата на американския бокс Райън...

Камила връчи награда на Михаил Баришников

отпечатай новината

17.11.2022 12:46 | Видян 544 пъти

Камила връчи награда на Михаил Баришников

Съпругата на британския крал Чарлз Трети, кралицата консорт Камила връчи на балетмайстор Михаил Баришников награда на Кралската академия по танц, съобщиха ТАСС и "Варайъти".

На церемония в сряда в Бъкингамския дворец той е удостоен с наградата Коронация на кралица Елизабет Втора, което е най-престижното отличие на академията. Тя е основана от покойния британски монарх през 1953 г., когато е коронясана.

Наградната церемония е първият самостоятелен официален ангажимент на кралицата консорт Камила, откакто крал Чарлз Трети зае британския престол. Кралицата консорт носеше брошка с фигура на балерина на ревера на сакото си за събитието в Кралската академия по танц. "За мен е голяма чест да имам възможността да Ви връча тази награда. Никой не я заслужава повече от Вас", казала Камила на Баришников. Той е удостоен с наградата заради "огромния си принос към балетното изкуство и света на танца".

Михаил Баришников е "един от най-знаменитите балетни танцьори в историята, вдъхновил много млади и амбициозни изпълнители по света", каза на церемонията Дарси Басел, президент на академията.

Лауреатът заяви, че е поласкан да бъде удостоен с наградата. "Истинска чест е да попадна във впечатляващия списък с лауреати. Гордея се, че съм работил с много от тях и мога да ги нарека свои приятели", каза 74-годишният балетмайстор. С престижната награда са удостоявани Рудолф Нуреев, хореографите Карлос Акоста и Матю Борн, именитата руска прима балерина Тамара Карсавина и други.

 

кралицата консорт Камила и Баришников

 

Роден през 1948 г. в Рига, Михаил Баришников е един от най-големите танцьори на нашето време, пише на сайта на Кралската академия по танц.

Баришников е съветски и американски балетен артист и балетмайстор, заслужил артист на  РСФСР от 1973 г., припомня ТАСС. Солист е на Ленинградската опера и балет в периода 1967-1974 г. Докато е на турне в Канада през 1974 г., решава да не се завърне в родината си и приема предложението да играе в Американския балетен театър в Ню Йорк. През 2005 г. основава Център за изкуства на Баришников в Ню Йорк, който ръководи и до днес. Снима се в телевизията и киното.

автор: СЛАВА

Етикети: , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !