Защо викингите са изпилявали зъбите си

В хода на историята хората са променяли телата си по...

В културата съм франзцузин, в живота...

Роже Вадим е френски режисьор от руски произход,...

Париж се обиди на ''Черната пантера''

отпечатай новината

14.02.2023 10:08 | Видян 518 пъти

Париж се обиди на ''Черната пантера''

Френският министър на отбраната Себастиан Льокорню изрази възмущението си от най-новия филм на ''Дисни'' "Черната пантера", като обвини създателите на лентата във "фалшиво и подвеждащо представяне" на френските войски.

Сюжетът на ''Черната пантера: Уаканда завинаги'' включва западни държави, сред тях и Франция, които се опитват да откраднат ресурсите на измислената високотехнологична африканска държава Уаканда. Сцена от филма показва наемници, работещи по френски инструкции, които се опитват да ограбят минерални ресурси от Уаканда.

Льокорню посочи, че наемниците от филма са облечени в униформите на действителните френски сили от мисията "Бархан" в Мали, където войските на Париж се биха с ислямските екстремисти по искане на правителството на Мали от 2013 г. до изтеглянето им през август. 

''Категорично осъждам това подвеждащо и измамно представяне на нашите въоръжени сили'', написа Лекорню в Туитър. ''Мисля за и отдавам почит на 58-те френски войници, които загинаха, защитавайки Мали по нейно искане срещу ислямистки терористични групи'', пише министърърт. От ''Дисни'' все още не са коментирали обвиненията.

Франция е особено чувствителна към имиджа си в Западна Африка, след като военните хунти в Мали и Буркина Фасо поискаха напускането на френските войски, разположени в района на Сахел от 2013 г., за да се борят с джихадистите.

Въпреки че френските войници първоначално бяха изпратени по искане на Мали, подкрепата за операцията по-късно избледня, поради присъствието на наемници от руската военна групировка ''Вагнер'', подхранвайки антифренските настроения в страната.

автор: СЛАВА

Етикети: ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !