Отварачката показа татуирано дупе,...

Фолкпевицата Мария отново изненада почитателите си. Този...

Представиха скандален бански за дамите

Популярната марка Fashion Nova представи нов разголен...

Носител на "Оскар" и две "Златни палми" гостува на София филм фест

отпечатай новината

16.02.2023 16:16 | Видян 424 пъти

Носител на

Световноизвестният режисьор Биле Аугуст, носител на "Оскар" и две награди "Златна палма", ще бъде специален гост на 27-ия "София Филм Фест". Той ще представи филма си "Целувката", екранизация на романа на Стефан Цвайг "Нетърпеливо сърце", съобщават от фестивала.

Това не е първото му идване у нас - Аугуст отново пристигна на СФФ през март 2019 г., когато получи Наградата на София на Столичната община и наградата ФИПРЕССИ Платиниум 90. В своята филмография датският режисьор има над 30 заглавия като режисьор, на 13 от които е и сценарист, а в основата на повечето му творби присъства стойностно литературно произведение. "Романът е проницателно изучаване на морала и етиката", казва Биле Аугуст за книгата на Стефан Цвайг, вдъхновила "Целувката".

Действието във филма се развива в Дания през 1913 г. и проследява драматичните отношения между кавалерийския офицер Антон, благороден и съвестен млад мъж, и Едит – красива дъщеря на благородник, която след ужасен инцидент се е озовала в инвалидна количка. Офицерът изпитва силни чувства към Едит, но не е сигурен дали те са родени от състрадание или е началото на истинска любов. В опита си да постъпи правилно, Антон се оплита в обещания и лъжи към околните и най-вече към младата жена.

Биле Аугуст е роден на 9 ноември 1948 година в Бреде, Дания. Учи фотография в Стокхолм, впоследствие завършва Датското филмово училище. Най-успешният му филм е "Пеле завоевателят" (1987), който му носи "Златна палма" и "Оскар" за чуждоезичен филм. Втората си "палма" в Кан Аугуст печели с "Най-добрите намерения" (1992), създаден по сценарий на Ингмар Бергман. Този "дубъл" са постигали само още седем режисьори в историята на фестивала, сред които Копола, Кустурица и братя Дарден. Последният е шведът Рубен Йостлунд (с "Квадратът" и "Триъгълник на тъгата") - той и датчанинът са единствените, които са печелили с два поредни свои филма.

Биле Аугуст е снимал още "Къщата на духовете" (1993), "Ерусалим" (1996), "Клетниците" (1998), "Нощен влак за Лисабон" (2013). Визитата на именития режисьор се осъществява в партньорство с Посолството на Кралство Дания.

27-ото издание на "София Филм Фест" ще се проведе от 16 до 31 март със съпътстващи прожекции преди и след тези дати, а сред гостите ще бъдат още дъщерята на Чарли Чаплин - Джералдин Чаплин, и още един лауреат на "Оскар" и "Златна палма" - Фолкер Шльондорф. Именитият германски режисьор ще засади и първото дръвче в гората на СФФ, заедно с кмета на София Йорданка Фандъкова и екипа на фестивала. 

Лауреатът на "Златен лъв" от Венеция и номинация "Оскар" за филма си "Преди дъжда" Милчо Манчевски пък ще оглави журито на фестивала.

автор: СЛАВА

Етикети: , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !