Защо викингите са изпилявали зъбите си

В хода на историята хората са променяли телата си по...

В културата съм франзцузин, в живота...

Роже Вадим е френски режисьор от руски произход,...

Майкъл Дъглас с почетна палма в Кан

отпечатай новината

04.05.2023 11:21 | Видян 361 пъти

Майкъл Дъглас с почетна палма в Кан

Фестивалът в Кан я присъжда на Форест Уитакър, Аньес Варда, Жан-Пиер Лео, Джоди Фостър или Мануел де Оливейра


 

Майкъл Дъглас ще получи почетната палма на 76-ия фестивал в Кан като признание за блестящата му кариера, както и за ангажираността му към киното. Форумът ще му отдаде почит по време на церемонията по откриването, излъчвана пряко по France 2 и международно по Brut, вторник, 16 май.


 

"Винаги е глътка свеж въздух да присъстваш на фестивала в Кан, който отдавна е предоставил прекрасна платформа за смели творци, артистична дързост и високи постижения в разказването на истории. От първия ми престой тук през 1979 г. за "Китайски синдром" до последната ми премиера за "Зад свещника" през 2013 г., фестивалът винаги ми е напомнял, че магията на киното не е само в това, което виждаме на екрана, а в способността му да въздейства на хората по целия свят. След повече от 50 години в бизнеса за мен е чест да се завърна на Кроазет, за да открия фестивала и да прегърна нашия общ глобален език на киното", смята Майкъл Дъглас.


 

Като част от отдаването на почит към легендата, фестивалът ще прожектира непоявил се досега на бял свят документален филм на Амине Места за актьора, озаглавен Майкъл Дъглас: Блудният син. Той има дълга история с фестивала, като за първи път го посещава за премиерата на Китайски синдром заедно с режисьора Джеймс Бриджис и колегите му Джейн Фонда и Джак Лемън.


 

32-ри фестивал в Кан, време е да се изкачите по стъпалата на червения килим. Майкъл Дъглас пристига за първи път на Кроазет. Той беше заедно с актьорите Джейн Фонда и Джак Лемън, както и с режисьора Джеймс Бриджис за представянето на филма "Китайският синдром". Тринадесет години по-късно, през 1992 г., в конкурсната програма беше представен сероочистващият "Първичен инстинкт" на Пол Верховен. Филмът разтърсва жанра на трилъра и е повод за разговори на Кроазет: той издига Шарън Стоун в ранг на международна икона и потвърждава силата на таланта на Майкъл Дъглас. През 1993 г. в конкурсната програма е представен филмът на Джоел Шумахер "Falling Down", което е третото участие на американския актьор на фестивала.


 

Той се появява отново на Стъпалата само 20 години по-късно, с филма Behind the Candelabra на Стивън Содърбърг. Преобразен, развълнуван и на върха на своето изкуство, Майкъл Дъглас изигра прочутия певец и пианист Либерачи. Но историята му с Фестивала в Кан започва много преди всичко това, чрез баща му, Кърк Дъглас, любител на Франция и нейното кино. Последният беляза историята на фестивала, като председателстваше журито през 1980 г. Със силата на убежденията и характера си той присъжда "Златна палма" на Акира Куросава и на Боб Фос за филмите "Кагемуша" и "All That Jazz".


 

Майкъл Дъглас е наследил любовта на баща си към киното, онази любов, която дава вяра в силата на филма и подтиква към желанието да го защитаваш с тяло и душа. Доказателство за това е "Полет над кукувиче гнездо" (One Flew Over The Cuckoo's Nest) на Милош Форман; това е първата му продукция в сътрудничество със Сол Заенц и му носи 9 номинации за "Оскар", а филмът е награден за най-добър филм през 1975 г.


 

Майкъл Дъглас е работил като актьор с най-големите в бранша, като Робърт Земекис в "Романтика на камъка" (1984), Ридли Скот в "Черен дъжд" (1989) или Бари Левинсън в "Разкритие" (1994). Заедно с Оливър Стоун печели "Оскар" за най-добър актьор през 1987 г. за образа на Гордън Гекко, алчен нюйоркски брокер на Уолстрийт. Продължението "Уолстрийт: Парите никога не спят" е показан извън конкурсната програма на 63-ия фестивал в Кан.


 

В допълнение към ценния си принос към киното Майкъл Дъглас се застъпва за множество каузи. В качеството си на Пратеник на мира на ООН той се ангажира с ядреното разоръжаване по света от 1998 г. насам, а също така е дългогодишен привърженик на контрола върху огнестрелните оръжия в САЩ.


 

За Фестивала в Кан е чест да отдаде ярка почит на кариерата на Майкъл Дъглас и да го посрещне във Фестивалния дворец.


 

За да завърши почитта към Майкъл Дъглас, неизлъчваният досега документален филм на Амин Места, продуциран от Folamour и скоро излъчен по Arte, ще бъде показан на сайта на фестивала в продължение на два дни, от неделя, 14 май, от 18:00 ч. до вторник, 16 май, от 18:00 ч.


 

МАЙКЪЛ ДЪГЛАС, БЛУДНИЯТ СИН


 

Филм на Амин Места


 

Продукция на Arte France и Folamour Productions, с подкрепата на Ciné+.


 

Този специален документален филм ни показва как Майкъл, който е актьор и продуцент като баща си Кърк, е трябвало да приеме тяхната прилика през цялата си забележителна кариера, за да утвърди своята различност. Време е да се научите как да станете Майкъл, когато името ви е Дъглас.


 

Благодарение на Arte, Ciné+ и Folamour.


 

Делян Сталев

автор: СЛАВА

Етикети: , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !