Венци Венц посвети песен на жена си и...

Венци Венц посвети песен на жена си и баба си. Аудиото...

Сашо Кадиев и любимата му Ивелина...

Моделът Ивелина Чоева разкри подробности за...

Изложба за 100 г. Генко Генков в Градската галерия

отпечатай новината

16.06.2023 09:05 | Видян 235 пъти

Изложба за 100 г. Генко Генков в Градската галерия

Софийската градска художествена галерия отбелязва 100 г. от рождението на един от последните ни големи художници Генко Генков с 2 изложби – в централата на ул. Гурко и ул. Батенберг и във филиала си Дечко Узунов. От 14 юни до 6 септември ценителите ще могат да видя експлозивния и експерсивен цвят и стил на лудия гений.

 

Произведенията са създадени през периода от 1949 до 2005 г.  с маслени бои върху платно и фазер, на хартия - акварел, допълнен с гваш, пастел, печатарски мастила и пигменти, с различни похвати и техники за да придаде контраст и сила на колорита. Експериментира в областта на графиката и рядко в скулптурата, но маслената живопис остава неговата основна работа.


 

По време на изложбата, всяка седмица в залите на СГХГ ще бъде представяна по една допълнителна творба. Генко беше майстор на пейзажите – хем реалистични, хем не съвсем, на странните автопортрети и рядко на други изображения.

В галерия Дечко Узунов експозицията В търсене на образа  излага запазените академични етюди, ранни и по-късни рисунки с молив, въглен и креда, както и опитите в областта на графиката – литография и офорт, които Генков прави.


 

Годишнината ще бъде отбелязана и с издание, състоящо се от албум, биография и каталог на негови произведения. Това е първият опит за систематизиране на огромното творчество на автора. Двуезичният каталог се реализира с подкрепата на програма Култура на Столичната община. Ще бъде валидирана марка в блок, осъществена с подкрепата на Министерството на транспорта и съобщенията.

автор: СЛАВА

Етикети: , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !