Наивност, уродливост и прикритост с...

Най-големият дефект на реорганизацията на движението...

Общински кмет бие гражданин...

Общински кмет е пребил гражданин във владения от него...

"Лайбах" ще потопи в мрак София през ноември

отпечатай новината

30.08.2023 11:06 | Видян 428 пъти

Словенската група Laibach ще има концерт в София на 26 ноември. Според официалния й сайт събитието ще е в залата на ул. "Пиротска" 5, пише БТА. 

Гостуването у нас е част от европейското турне Love is Still Alive. Преди България музикантите ще преминат през Полша, Чехия, Австрия, Словакия, Румъния и Северна Македония. След София продължават към Сърбия, Дания и Естония. Обиколката им вече премина през Франция, Германия, Хърватия, Словения и Австрия.

"Лайбах" (немското име на град Любляна) е група, основана на 1 юни 1980 г. в миньорското градче Трбовлье, тогава част от СФР Югославия. Първият им проект е забранен още преди излизането си заради плакатите, богато украсени с черния кръст на Казимир Малевич. Концертите на "Лайбах" са неуморна провокация за сетивата - освен употребата на звуци от радиостанции, грамофони и самоделни инструменти, включват в сценичните си изяви военни димки, кучешки лай на живо, прожекция на порнофилм. Така скоро сдобиват дисидентски ореол, забранено им е да използват името и да правят концерти. Това пък поставя началото на техния успех на Запад. През 1984 г. работят в Лондон и се снимат във филма на Стенли Кубрик "Пълно бойно снаряжение". Изнасят таен концерт в Любляна в памет на първия си вокалист Томас Хостник, самоубил се през 1982-а, а същата година основават организацията Neue Slovenische Kunst (нем. - Ново словенско изкуство) - обявена като малка независима република, която дори издава паспорти на "поданиците".

В годините след падането на Желязната завеса и независимостта на Словения бунтът им все повече се превръща в обикновена провокация и мрачен кич, но бандата не отстъпва от естетическите си позиции. Музикалният стил на "Лайбах" е определян като индъстриъл рок, а много от популярните им песни са преработки на чужди композиции до неузнаваемост. Имат издадени над 40 албума, повечето за британския лейбъл Mute Records - работил и с Depeche Mode, Yazoo, Ник Кейв, Goldfrap, Kraftwerk.

Групата е гостувала неколкократно пред българската публика. Първият й концерт беше през 2004 г. в зала "Христо Ботев". Последният трябваше да бъде на 17 септември м.г. в Античния театър - заедно с оркестъра и хора на Държавна опера - Пловдив, но се отмени по несъобщени от организаторите причини.

През 2022 г. "Лайбах" нашумя и с отменения си концерт в Киев, чиито приходи трябваше да отидат изцяло за благотворителност. Той трябваше да се състои на 31 март, но бе анулиран заради бурните спорове, които изказвания на гостите относно войната провокираха в Украйна. От "Лайбах" казват, че им е било поставено категоричното изискване изрично да заявят, че всички руснаци са лоши и че цялото руско изкуство няма стойност, а те не са съгласни с това, припомня "Словения таймс".

"За да не разделяме украинците на различни лагери и за да премахнем причината за раздора, решихме да отменим концерта,“ съобщи тогава организаторът. "Въпреки факта, че групата изрази подкрепа за Украйна и украинците и осъди руския режим, значителна част от публиката изрази категоричното си неодобрение за пристигането на Laibach", пише още той. 

Част от украинците не одобряват твърденията на "Лайбах", че войната е геополитически конфликт между Русия и САЩ на украинска територия. Британският в. "Гардиън" цитира групата, според която конфликтът в Украйна е "цинична прокси война заради геостратегическите интереси на суперсилите и финансовия капитал (на военната индустрия и т.н.)." Много украинци приравняват ова мнение на музикантите с руската държавна пропаганда, която представя "специалната военна операция" като конфликт с НАТО и свежда Украйна до марионетка на Запада.

След критичните коментари в Украйна "Лайбах" публикува съобщение във Фейсбук, в което каза, че не идва в Украйна, "за да бъде първата, втората или третата група, която ще свири във вашата столица по време на войната, както съобщиха някои медии, а за да изрази ясно подкрепата си за вашата страна в тази война." От групата уточняват, че са отменили всичките си концерти в Русия и във всички интервюта осъждат руската агресия. "Да не се заблуждаваме – ние обичаме руската литература, музика и изкуство… и винаги ще го правим. Но в тази безсмислена война между Русия и Украйна ние сме с цялото си сърце на страната на Украйна и нейния народ," заявиха още от "Лайбах". 

През 2015 г. "Лайбах" стана първата западна група, изнесла концерт в Северна Корея. За гостуването им бе заснет и документален филм.

автор: СЛАВА

Етикети: ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !