Идеалната почивка е 8-дневната:...

Идеалната дължина на една ваканция е 8. По-дългите...

Турция – неочаквана дестинация,...

Турция е държава на контрасти, където модерността среща...

Откриха фотографска изложба с популярни жени

отпечатай новината

03.10.2023 13:51 | Видян 326 пъти

 Откриха фотографска изложба с популярни жени

За Световния ден на сърцето в Галерия на открито на Столичната община в парка пред НДК (в алеята до кино "Кабана") беше открита фотографската изложба „Лицата на женското сърце“. Изложбата е по идея на Асоциацията по сърдечносъдова образна диагностика с председател доц. д-р Красимира Христова и се реализира с подкрепата на Столична община.


 

Фотографският проект е част от XXVIII Световен конгрес по ехокардиография и мултимодална образна диагностика, който се провежда в София до 10 октомври. Автор на фотографиите е Катя Танева, която през последните 12 години живее между Виена и Ню Йорк, където организира изложби за съвременно изкуство в галерии и музеи по цял свят. Темата за жената вълнува фотографката и изложбата за женското сърце е като непосредствено продължение на предишния й проект „Флуидността на жената“.


 

27 жени с различни професии, на различна възраст и етапи от живота, със своя лична история и личен мотив, застанаха пред обектива на Катя Танева. Жени, които попадат в рисковите групи за сърдечносъдови заболявания - жени по време на бременност, преди, по време и след менопауза, млади жени, жени победили рака или се борят с рака в момента. Сред участничките са - проф. д-р Мариана Мурджева, ректор на Медицински университет-Пловдив; Венелина Николова, директор на 125 СУ „Боян Пенев“ в София; психологът Ани Владимирова; Свилена Димитрова, председател на Българска болнична асоциация;


 

художничката и уредник на Галерията на БСХ - Долорес Дилова; Никол Андонова-Nikyoto, артист; моделът Кристин Илиева; прима балерината Марта Петкова; Златка Петкова - директор реклама Radioplay Media; Лили Дурева - мениджър клинични проучвания; Мая Пауновска, експерт дигитален маркетинг; кардиологът доц. д-р Красимира Христова; мамологът д-р Габриела Алексов. Послания за грижа за сърцето отправят и Елка Русков, почетен консул на България в Сеатъл, САЩ; актрисите - Надя Дердерян, Койна Русева, Лара Златарева, Бойка Велкова, Диана Любенова, Анастасия Лютова, Таня Костадинова, Станислава Ганчева, Манал Ел-Фейтури; Катерина Борисова - режисьор и преподавател по ориенталски танци; Жасмин Маджид - предприемач; Рени Йотова, стюардеса в Bulgaria Air; Атанаска Гинчева, ватман в Столичен електротранспорт ЕАД.


 

Общественички, художнички, спортистки, актриси, балерина, режисьорка, адвокатка, лекарки, преподавателки, психоложка, мениджърки, телевизионни водещи, ватманка, стюардеса...жени, които обичат професиите си и влагат сърцето си в своята работата. Сърцето като емоционален център и свещено пространство в тялото, което ни свързва с космоса. „Включих се в тази кампания и я приех толкова лично като човек, който е пострадал след ПТП. Разбрах, че травмата и стресът от катастрофата натоварват сърцето и могат да доведат до сериозни състояния като предсърдно мъждене и “синдром на разбитото сърце”, нерядко до инфаркт и инсулт.


 

Превенцията, разбира се, са профилактичните прегледи и грижа за здравето. Когато ме поканиха да участвам, бях толкова щастлива, защото вече събрах смелост да се покажа коя съм всъщност зад усмихнатата и силна жена, която познавате и зад усмивката ми колко болка стои. Болка, с която не спирам да живея и да боря ежедневно. Белезите са част от мен, част от тялото ми и с времето могат да бъдат заличени, но белезите които остават по сърцето, не могат и затова трябва да се грижим за него и да го пазим! Това което искам да кажа към всички жени, минали през тежки изпитания в този живот, е да не спират да се усмихват, да мечтаят, да се обичат и да се грижат за себе си! Ние жените сме силни и можем да направим много, нека се грижим за себе си, за да бъдем полезни и на хората, които обичаме!“, сподели своя личен мотив да участва в изложбата моделът Кристин Илиева. Много хора не осъзнават, че сериозна автомобилна катастрофа може да е причина за последващи сърдечносъдови заболявания. Пътните инциденти са колосален стрес за участниците в тях, без значение физическите травми. Автомобилните катастрофи могат да доведат до инфаркт и инсулт, синдром на разбитото сърце и/ или ритъмно-проводни нарушения на сърцето. Синдромът на разбитото сърце (или Такоцубо кардиомиопатия) е състояние, което се поява  в следствие на силен стрес. Може да причини болки в гърдите и задух дори при хора с нормални здрави сърца без анамнеза за сърдечно заболяване. Симптомите имитират и наподобяват тези на инфаркта и често налагат хоспитализация. Друг сърдечносъдов проблем след сериозно пътнотранспортно произшествие инцидент е предсърдно мъждене. Предсърдното мъждене е вид аритмия, която се лекува чрез медикаменти или електрически шок, за да се върне сърцето в нормален ритъм. Според проучване от Медицинския факултет на Бостънския университет възрастните на 65 г., участници в автомобилна катастрофа, са по-склонни да получат сърдечна недостатъчност или инсулт в рамките на 30-180 дни след катастрофата, отколкото пешеходците, които са били блъснати от кола.


 

Докато по-възрастните хора са естествено по-податливи на инфаркт или инсулт, тези данни ясно показват, че автомобилната катастрофа е важен фактор при хората, които иначе са здрави. Други изследвания потвърждават, че автомобилните катастрофи наистина могат да увеличат риска от инфаркт и инсулт при други възрастни независимо дали поради физически наранявания или повишен стрес. На всеки 80 секунди в света една жена умира от сърдечносъдово заболяване. Статистиката сочи, че в България жените загиват по-често от сърдечносъдови заболявания.


 

Погрешно е схващането, че сърцето на мъжете е по-уязвимо от женското. Жените са с по-висок риск за сърдечносъдово заболяване при следните състояния: усложнения при бременност, ранна менопауза под 45 г., синдром на поликистозните яйчници, системно възпаление, тютюнопушене, захарен диабет. Симптомите на инфаркт и инсулт не се разпознават при повече от 50% от жените. Жените общо са изложени на повече стресори в своето ежедневие от мъжете, което в комбинация с някои рискови фактори като тютюнопушене, наднормено тегло, наследствена обремененост и други, може да доведе сърдечносъдово заболяване. Стресът е основен рисков фактор за сърдечносъдовите заболявания. Стресът от работата и в семейството при активните жени повишава риска от сърдечно заболяване, подобен на този на пушачка или жена с диабет. Дори стресът от щастливи и позитивни събития за жена, която е хронично стресирана, може да бъде опасен.


 

Около 10 до 20% от бременните жени развиват артериална хипертония, а когато тя е обусловена допълнително и от възрастта, наличието на наднормено тегло след раждането, диабет или преддиабет, води до развитие на сърдечносъдови инциденти на по-късна възраст. Над 80% от сърдечносъдовите инциденти могат да бъдат избегнати, ако жените са по-добре информирани. А профилактичен ехографски преглед при кардиолог може да спаси живот. Основните послания на фотографската изложба „Лицата на женското сърце“ са, че сърдечносъдовите заболявания при жените могат да бъдат преодолени – чрез изкуство и творчество, медитативни и дихателни практики, ранна диагностика, тренировки и промяна на начина на живот – повече движение, рационално хранене, контрол на артериалната хипертония, холестерола и други.

автор: СЛАВА

Етикети: , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !