Крал Чарлз сияе, връщайки се към...

Крал Чарлз изглеждаше емоционален, когато направи...

Урсула фон дер Лайен може да забрани...

След САЩ и ЕС обмисля забрана на приложението....

Съдебните битки на принц Хари

отпечатай новината

24.11.2023 17:14 | Видян 804 пъти

Съдебните битки на принц Хари

Британското кралско семейство може да бъде спорна група, но може би никой член не е по-добър от херцога на Съсекс

Бурната история на принц Хари с медиите е добре документирана към този момент. Мемоарите му предлагат представа за дълбокото му негодувание от таблоидната преса и не е тайна, че той ги държи съучастници в преждевременната смърт на майка му.

39-годишната кралска особа се е нагърбила да се бори за „по-отговорни медии“, както веднъж се изрази, и в момента е ангажиран в редица съдебни битки в Обединеното кралство.

Ето кратко описание на текущите му граждански дела срещу медии:

Associated Newspapers Limited (ANL)

Най-скорошният случай, който е познат, това предизвикателство е съвместно начинание с няколко профилни лица, включително Елтън Джон и неговия съпруг Дейвид Фърниш.

Водещата кампания Дорийн Лорънс, актрисата и модел Елизабет Хърли, актрисата Сейди Фрост и бившият политик Саймън Хюз съставляват останалите ищци. Групата заведе дело през октомври 2022 г. и твърдеше, че ANL, която публикува заглавията, включително Daily Mail и MailOnline, участва в различни видове престъпна дейност, за да получи информация за лица в групата. ANL отрече каквото и да е нарушение.

Групата обвини ANL, че е наела частни следователи, за да поставят подслушващи устройства в домовете и колите им и да записват частни разговори. Издателят отхвърли обвиненията, че е плащал на корумпирани полицейски служители за вътрешна информация, че участвал в представяне под чужда самоличност и измама, за да получи медицински досиета, и че е хакнал банкови сметки и финансови транзакции чрез „незаконни средства и манипулация“.

Върховният съд на Великобритания постанови този месец, че делото за предполагаемо незаконно събиране на информация може да продължи въпреки опитите на ANL да го отхвърли без съдебен процес на основание, че е заведено твърде късно. Съдия Никлин каза, че ANL не успя да нанесе „нокаутиращ удар“ на нито един от исковете, предявени от ищците.


 



Второ съдебно дело на Associated Newspapers Limited (ANL)

Принц Хари също съди ANL за клевета във връзка с история на Mail on Sunday от февруари 2022 г. за отделно съдебно производство срещу Министерството на вътрешните работи на Обединеното кралство относно подробности за сигурността на семейството му.

Статията беше публикувана със заглавие: „Ексклузивно: Как принц Хари се опита да запази съдебната си битка с правителството за полицейски бодигардове в тайна... тогава - само минути след като историята избухна - неговата PR машина се опита да даде положителен обрат на спора.”

ANL твърдо отрече твърдението, като адвокатите на издателя твърдят, че докладът е „честно мнение“, което не е причинило „сериозна вреда“ на репутацията му.

Правният екип на Хари търси решение в полза на клиента си без съдебен процес. Скоро се очаква решение от съдия Никлин.

Новинарски вестници (NGN)

Това е още един от случаите на херцога, в който се наблюдава известно движение през последните месеци. През 2019 г. принц Хари съди News Group Newspapers (NGN) за предполагаемо незаконно събиране на информация.

Делото включва твърдения, че NGN – британският издател на The Sun и вече несъществуващия вестник News of The World – незаконно е прихванал гласови съобщения, получил лична информация чрез измама и е използвал частни детективи за незаконно получаване на информация.

NGN настояваше делото да бъде отхвърлено и каза, че Хари е трябвало да заведе делото си по-рано, но принцът каза, че не е могъл да го направи поради „тайно споразумение“ между NGN и Бъкингамския дворец.

През юли Върховният съд постанови, че кралската особа не може да съди за предполагаемо хакване на телефона или да използва аргумента си за поверителна сделка, но позволи други искове да продължат. Очаква се процесът да започне в началото на 2025 г.

Вестници Mirror Group (MGN)

Хари започна съдебно дело срещу Mirror Group Newspapers (MGN) по същото време, когато стартира делото си срещу NGN през 2019 г.

Процесът започна през май и предложи рядката гледка на висш кралски член, седнал на свидетелската площадка в съдебната зала. Принц Хари и трима други ищци, представляващи десетки знаменитости, съдят големия британски издател на вестници, обвинявайки заглавията му в телефонни хакерства и използване на други незаконни средства за събиране на информация между 1991 и 2011 г.

MGN оспорва повечето обвинения, като твърди в своите съдебни документи, че някои искове са били предявени твърде късно и че и в четирите случая няма достатъчно доказателства за телефонно хакване.


Източник: CNN

автор: СЛАВА

Етикети: , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !