Защо викингите са изпилявали зъбите си

В хода на историята хората са променяли телата си по...

В културата съм франзцузин, в живота...

Роже Вадим е френски режисьор от руски произход,...

Веган-вино? Що за глупости произнасят в сериала Вина на БНТ?!

отпечатай новината

17.01.2024 15:53 | Видян 1057 пъти | Гласували 1

Веган-вино? Що за глупости произнасят в сериала Вина на БНТ?!

С ушите си чух как се произнася невероятното понятие "веган-вино" в сериала Вина на БНТ. И запитах останалите 6 хора на масата: "Извинявайте, но не бях разбрал, виното с какво го правят: с телешко, пилешко, свинско, еленско или друго месо, а може би и сланина? Или пък с мляко, сирене, кашкавал и масло? Или с яйца? Или поне със стоножки?".

Понеже двама от хората правят чудесно домашно вино, и те бяха шокирани да чуят. Виното се прави от грозде и всякак си е веганско. Поради което подчертаването колко е необходимо за една героиня именно веган-вино, не веган-кюфте, каквито вече правят, веган-пържола, каквато забраниха в Италия и т.н., звучи най-меко казано странно. По-точно казано: глупаво.

За хипербола и за да бъда в стилистиката на сериала Вина, ще напиша даже: безумно глупаво.

Тая работа с веган - виното ме накара да се вслушам в диалога. Прощавайте, но няма жив човек, който да говори като онези от екрана: клише връз клише, глупост връз глупост. За "уъ" вместо "Л" с всички претенции и победоносни пози на произнасящите по този начин, съвършено неправилно, един прост звук в българския език, даже не знам струва ли си да говорим. Понеже това е масова психоза от тв екрана. Не само актьорите, и повечето водещи са болни от това. И също не влагат мисъл, когато произнасят написаното и диктуваното им от други.

Да извинява и режисьорът, който напоследък излиза от всеки телевизор почти всеки ден, и той с претенциите на Скорсезе едва ли не громи тоя и оня от позициите на висш пилотаж в професията, обаче никак не е съвременна играта на питомците му: за един прост поглед, за едно просто движение се хаби толкова време и енергия, че и да имаше ритъм филмът му, щеше да бъде отдавна убит. А няма.

Такова театралничене пред камера отдавна няма по света. Само у нас. Но не изглежда добре.

"Неудобно е да се гледа", както казваше един от малкото умни политически мъже за последните 35 години в нашата страна, освен, че "неудобно е да се слуша".


Борис Ангелов

автор: СЛАВА

Етикети: , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !