Коя трябва да е модел за подражание:...

Вляво: американският модел Кендъл Дженър по бански,...

Знам кой уби Тупак: Боксьорът Райън...

Миналият месец звездата на американския бокс Райън...

Известни личности, за които може би знаехте, а може би не знаехте, че са българи

отпечатай новината

11.02.2024 08:05 | Видян 580 пъти

Известни личности, за които може би знаехте, а може би не знаехте, че са българи

Много българи емигрират, вярвайки, че могат да създадат по-добър живот в чужбина. Някои от тези хора успяват и стават световноизвестни – или с личните си качества, или с изобретенията и работата си. Може би познавате някои от тях, но не знаете, че са българи. Прочетете, за да разберете за кого говорим.

Спартак

Известен с това, че е гладиаторът, отговорен за най-голямото въстание на роби в историята на Римската империя, произходът на Спартак е по-малко известен. Историците смятат, че той е част от тракийските племена (беси, меди или гети), древните предци на днешните българи, живели в днешна Югозападна България. В Сандански, един от големите градове в този регион, има статуя на Спартак.

Смъртта на Спартак от Херман Фогел, 1882 г.

Стамен Григоров



Човекът заради когото киселото мляко е такова, каквото го познаваме днес. Пръв проучил микрофлората на кисело мляко Стамен Григоров (1878 – 1945), студент по медицина в Женева. През 1905 г. той описва пръчковидната млечнокисела бактерия. През 1907 г. тя е наречена Lactobacillus bulgaricus. През 1917 г. Orla Jensen доказва, че при производството на кисело мляко освен Lactobacillus bulgaricus участват и коки (кълбовидни микроорганизми) наречени Streptococcus thermophilus. В България широко е разпространено мнението, че киселото мляко е българско поради основната причина, че Стамен Григоров е открил Lactobacillus bulgaricus. Киселото мляко си е чиста проба БГ и си е наше и не си го даваме!

Ралица Василева

 

Ралица Василева работи 23 години в CNN, преди да напусне през 2014 г. По време на кариерата си в международни медии е интервюирала световни политици като Михаил Горбачов, Хенри Кисинджър, Ариел Шарон и др. От 2015 г. е директор на отдел Чикаго на българската компания BiTelevision. Браво Ралица!

Джон Атанасов



Джон Атанасов, смятан за изобретател на първия електронен цифров компютър, всъщност е от български произход. Баща му Иван Атанасов е роден в село в Южна България. Джон Атанасов изобретява своя компютър през 30-те години на миналия век, докато преподава в Щатския колеж на Айова, заедно със своя аспирант Клифърд Бери. През 1939 г. е създаден прототип на компютъра Атанасов-Бери.

Силви Вартан



Силви Вартан е една от първите рок певици във Франция. Силви е родена през 1944 г. в село Искрец, Софийско. Баща й е полубългарин, майка й е унгарка. Семейството й бяга във Франция от комунистическа България през 1952 г., където започва нейната музикална и кино кариера.

Теодора Стефанова



Теодора Стефанова е родена в малко българско село. На 23 години тя е тежко ранена в автомобилна катастрофа и е в кома 10 дни. Когато се събуди, тя каза, че може да говори с извънземни. Теодора се мести в Италия, където среща Силвио Берлускони, когато той е просто бизнесмен без политически стремежи. Тя му каза, че ще стане министър-председател на Италия. Когато се оказва права, тя започва да го консултира по различни теми.

Кристо Явашев



Кристо и Жан-Клод са семейна двойка, и двамата художници, създаващи съвременни екологични произведения на изкуството. Те са най-известни със своите проекти, обгръщащи огромни места по целия свят. Обектите, които са опаковали, включват Райхстага в Берлин и моста Пон Ньоф в Париж. Кристо е роден в Габрово, България и учи изкуства в София, но в средата на 50-те години бяга от комунизма, за да се премести във Виена и малко по-късно в Париж, където среща бъдещата си съпруга Жан-Клод.

Марк Зукърбърг



В интернет се разпространяват фалшиви новини, че Марк Зукърбърг е от български произход. Новината цитира несъществуващо интервю на Зукърбърг за Associated Press, където той разкрива произхода си. Твърдението все още може да се намери в много уебсайтове, но не е вярно. Той е роден в Уайт Плейнс, Ню Йорк от родители американци.

Източник: theculturetrip.com

автор: СЛАВА

Етикети: , , , , , , , , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !