Бащата и братът на Ергенката Надежда...

Бащата на Надежда Вишева, която стана финалистка в...

Отиде си най-старата жена в Гърция,...

Най-възрастната жена в Гърция е починала на 119-годишна...

Направиха уникално реалистичен портрет на Васил Левски

отпечатай новината

19.02.2024 10:38 | Видян 603 пъти

Направиха уникално реалистичен портрет на Васил Левски

"Започнах този проект преди близо половин година, вярвайки, че ще се превърне в реалност точно на днешната дата. Идеята не беше в това да направя някакъв много артистичен прочит на фотографиите на Левски, а по-скоро да опитам да реконструирам образа му и това как реално е изглеждал самият човек. Без фон, с елементарно осветена сцена и цялостен фокус върху лицето. За целта трябваше внимателно да анализирам неговата фотография и да си направя преценка. Между различните снимки има някои дребни несъответствия, които отчитам на ретуша, който е правен на тях. В крайна сметка, базирано на стотиците лица, които съм скулптирал до този момент, успях да създам образ в главата си, който да гоня с този 3D модел.

За тези, които не са запознати, това не е генерирано с нашумелия "изкуствен интелект", а е дигитална скулптура, направена от мен и износена от Unreal Engine - двигател/софтуер за създаване на предимно видеоигри.

Базирано на информацията, която мога да извадя от снимките на Васил Левски, прецених неговата лицева структура и благодарение на предишния си опит пресъздадох лицето му, доколкото ми стигат възможностите. Разбира се, няма как да знаем как точно е изглеждал, особено относно цветове и детайли. Пори, бръчици и леки пречупвания са изцяло базирани на моето виждане за подобен тип лицева структура. Знаем също, че е описван със сиви, почти сини очи, макар че почти винаги сивият ирис ни синее (както синее в моя портрет - уверявам ви, сив е). Бил е със светла кожа - това ясно. Няма как да знам точната палитра.

Много хора мислят, че е бил светлорус, но реално имаме запазена коса, както и описание за червеникав мустак. Шейдърът, който ползвам за цвета на косата, се базира на типа меланин. Ако съдим по червеникавия мустак и запазената коса на Левски, то той най-вероятно е имал повече феомеланин и ниски нива на еумеланин. Шейдърът изчислява това и ми дава цвета, който виждате в реакция със светлината в сцената. Тоест, ако имаше по-силна слънчева светлина например, косата може би щеше да изглежда руса.
Трудно мога да завърша този портрет с една версия, затова очаквам скоро да се върна към него.

Поклон пред паметта ти, Апостоле!", пише 3D артистът и патриот Ивайло Иванов.

 

автор: СЛАВА

Етикети: , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !