JLo без грим и прическа на МетГала:...

JLo без грим и прическа на МетГала: Нова мода

Комедийното шоу Кой да знае се...

Предаването стартира със специален двучасов епизод на...

Спектакъл "Пиано и балет - тракийски танци от Петко Стайнов" обединява три сценични изкуства

отпечатай новината

02.04.2024 11:19 | Видян 177 пъти

Спектакъл

Музиката на Петко Стайнов, Димитър Ненов и Панчо Владигеров, събира на една сцена студенти и преподаватели в концерт – спектакъла „Пиано и балет – тракийски танци от Петко Стайнов“. Иновативният спектакъл обединява три вида сценични изкуства – музика, вокално пеене и танц. Изграден е от две части - едната включва произведения на Димитър Ненов и Панчо Владигеров, а другата е балетно - танцова интерпретация на известните „Тракийски танци“ по музика на Петко Стайнов, с хореограф доц. д-р Анна Пампулова, преподавател в департамент „Театър“ на НБУ.

"Колкото повече навлизах в изследването на музиката, колкото повече се свързвах с движението, дишането, диханието, експресията в музиката на Петко Стайнов, "Тракийски танци", толкова повече в мен се запалваше пламък, който е повече от танцуване, нещо повече от изживяване", споделя доц. д-р Анна Пампулова. "Понеже музиката е на високо ниво, искаше ми се респектиращ да бъде и танца. Има танцуване, много танцуване в съвременен стил".

Проектът стъпва на транскрипция за пиано на четири ръце, създадена от известният пианист проф. Ромео Смилков, който заедно с Велислава Стоянова и Мартин Дафинов участват в концерта за пиано.

Спектакълът среща на една сцена танцьори-дипломанти от "Танцов театър" от департамент "Театър" на НБУ и техните преподаватели за едно взаимно вдъхновение. В танцовите изпълнения участват Яница Шопова, Михаел Гергинов, преподаватели по танц към департамент „Театър“, НБУ, студенти и дипломанти от модул „Танцов театър“, НБУ: Мария Игнатова, Ксения Бакалова, Марина Хараламбова, Мила Новакова.

Концепцията, хореографията и постановката са на доц.д-р Анна Пампулова, която само преди дни получи приза „Златна лира“ на Съюза на българските музикални и танцови дейци (СБМТД) и „Кантус Фирмус“ АД за високи художественотворчески постижения и по повод 30 години творческа дейност.

Костюмите за спектакъла са създадени от Елизабет Михайлова.

Премиерата на „Пиано и балет – тракийски танци от Петко Стайнов“ беше на 29 март, в галерия УниАрт на Нов български университет.

На 2 април в 19 часа, концерт – спектакълът ще бъде представен в Съюза на архитектите.

На 29 април, Международния ден на балета, доц. Анна Пампулова ще отбележи 30 години творческа дейност и личен юбилей с балетна гала във Варна с участието на гостуващи солисти, балета на Държавна опера Варна и дипломанти от департамент „Театър“ на НБУ.

Проектът е подпомогнат идейно и финансово от Департамент „Театър“ на НБУ, фондация „Петко Груев Стайнов“ и Столична програма „Култура“.

автор: СЛАВА

Етикети: , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !