Всичко, което можеш да си представиш...

Всичко, което можеш да си представиш е истинско....

Руска рулетка с шотове и как се...

Новите епизоди на кулинарното предаване „Черешката на...

Клането в Дюни, или как Пламен Тимев-Ганди спаси кожата на Васил Илиев

отпечатай новината

06.04.2024 08:30 | Видян 2554 пъти

Клането в Дюни, или как Пламен Тимев-Ганди спаси кожата на Васил Илиев

Бъдещият бос на ВИС-1 убива младеж, свалял гаджето му в "Ла страда"

Най-модерният за времето си курорт по Черноморието – ваканционно селище „Дюни“ до Созопол, бързо става притегателен център за силовите структури още в първите години на прехода. Тук само за един сезон се печелят милиони.

Един от първите, които стъпват в курорта, е бившият доносник на Държавна сигурност, архитект, бохем и кредитен милионер Пламен Тимев-Ганди. Той открива дискотека „Ла страда“, която през сезона се пука по шевовете, а оборотите са толкова големи, че парите се събират в чували.

През лятото на 1992 година обаче в заведението става страховит екшън, завършил с убийство, престрелка със спецполицаи, арести.

Всичко започва от пиянска свалка, но бързо придобива страховити размери. В дискотеката на Ганди мутри празнуват рожден ден. В един момент доста пияният Васил Илиев забелязва, че някакъв младеж прави нескопосани опити да сваля гаджето му. Вбесен от тази наглост, Илиев издебва натрапника и с мълниеносно движение му прерязва гърлото.

Първоначално в суматохата и блъсканицата на претъпкания дансинг никой не обръща внимание на кротко полегналия на пода младеж, защото всички го мислят за мъртвопиян. В един момент обаче някой се подхлъзва в локва кръв и в заведението настъпва масова истерия.

Около час и половина по-късно, когато дискотеката е опразнена, Ганди и още няколко от по-трезвите гости сядат и започват да умуват как да потулят инцидента. Единият проблем е, че цялата веселба, убийството и част от истерията са заснети от придворния оператор на Тимев и компания. А вторият - че полицията вече тропа на вратата, защото някой от панически избягалите гости е подал сигнал до дежурните в РПУ-Созопол.

В тази взривоопасна ситуация нещата взема в свои ръце един от бъдещите босове на СИК Стоил Славов-Телето, който е бивш служител в УБО – специално подразделение, охраняващо в годините на соца партийния елит на страната, начело с Тодор Живков.

С хватки, научени в УБО, Телето започва да разиграва полицаите от Созопол по всевъзможни начини и така печели време, за да се заличат следите от престъплението.

След близо 5 часа безуспешни преговори да бъдат допуснати в дискотеката, ченгетата викат на помощ един от заместник районните прокурори на Бургас, а той - Специализираното подразделение за борба с масовите безредици към РДВР-Бургас.

И тогава започва истинският екшън, защото от двете страни на барикадата се вади оръжие. Съпротивата на Телето е прекратена едва призори, когато трупът на нещастния младеж е откаран в неизвестна посока, гузният и изтрезнял Васил Илиев е скрит чак в Слънчев бряг, а дискотеката грее от чистота.

Целият екшън приключва с образуването на дело срещу Стоил Славов за оказване на съпротива на органите на реда и за притежание на незаконно оръжие. Две-три години по-късно това досъдебно производство е забравено, макар че въпросното оръжие е картечен пистолет, откраднат от Специализирания отряд за борба с тероризма и с него е извършено убийство.

Същата година е арестуван и самият Пламен Тимев-Ганди. Но не като съучастник в убийството, а за невърнат дълг. Той лежи 4 месеца в ареста, след което е освободен. По-късно той се оплаква, че този престой зад решетките е разбил бизнеса му и така е загубил дискотеките и хотелите си, които притежавал в Дюни и Слънчев бряг.

Ганди е и първият работодател на Димитър Желязков – Очите, станал по-късно една от най-силните фигури в ъндърграунда.

Източник: Флагман

автор: СЛАВА

Етикети: , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !