Цар Борис кара теснолинейката за...

Интересен факт е, че първият „шофьор“ на уникалната...

7-те най-велики римски императори в...

1. Октавиан Август Октавиан Август (Август...

Среща на три религии и фабрика за костен порцелан във Вкусът на България

отпечатай новината

26.04.2024 12:16 | Видян 278 пъти

Среща на три религии и фабрика за костен порцелан във Вкусът на България

Тази събота от 11:00 ч. по bTV приключението „Вкусът на България“ ще продължи в района на град Видин – древен и многолик, богат на вкусове и история. Величествената крепост „Баба Вида“ ще посрещне водещата Мария Жекова с древните си легендите и любопитни, слабо известни факти.

Историята на порцелана и на единствената фабрика за костен порцелан на Балканите, която датира от 1925 г. и се намира във Видин, ще представи нейният собственик пред любопитната водеща. Повече за технологията на създаване на фините сервизи, къде се крият тънкостите и как се изработват уникални декорации от порцелан – зрителите ще разберат в съботния епизод на „Вкусът на България“.

Пътешествието ще отведе всички пред екраните и до най-духовно значимото място във Видин, където в продължение на много години сърцата на три различни религии туптят в непосредствена близост. Мария ще надникне последователно в „Сърцата джамия“ на Осман Пазвантоглу, който е бил един от управниците на Видин, в Еврейската синагога и в Катедралата „Свети Димитър“.

Местна жителка от влашкото село Антимово, ще напомни за детството на Мария Жекова, като я почерпи със специални рисувани бисквити с кралска глазура, с традиционни меденки и сладкиш, декориран със сладко.

За финал, водещата ще разкрие тайните на видинската кухня - как се правят „влашки сърми“ и „саламура с риба“, а за всички почитатели на дунавския сом тя ще приготви „видинска риба плакия“.

автор: СЛАВА

Етикети: , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !