Хари сближи Уилям и Чарлз по-близо от...

Принц Уилям и крал Чарлз са станали по-близки, след като...

Рекорден брой кандидати за участие в...

За петнадесета поредна година един от най-ярките и...

Простреляха премиера на Словакия

отпечатай новината

15.05.2024 16:32 | Видян 361 пъти

Простреляха премиера на Словакия

Словашкият премиер Роберт Фицо е бил прострелян и ранен в сряда.

Произведени са множество изстрели срещу политика, докато той поздравява обществеността след заседание на правителството.

Стрелбата е станала в град Хандлова, докато Фицо се ръкувал с членове на обществеността пред правителствени сгради, съобщи словашката телевизия TA3 News. Четири изстрела са прозвучали, казаха източниците на мрежата, като един от тях е ударил премиера.

Фицо се е сринал и е бил отнесен до кола от охраната си, съобщиха от мрежата. Той е откаран в близката болница и състоянието му е неясно.

Заподозреният е бил задържан от полицията и арестуван, съобщава словашкият вестник Dennik N.

Президентът Зузана Чапутова осъди "бруталната и безразсъдна" атака срещу Фицо и му пожела "много сила в този критичен момент".

Фицо встъпи в длъжност през октомври 2023 г. , след като беше министър-председател от 2006 до 2010 г. и от 2012 до 2018 г. Той незабавно спря политиката на предишното правителство за военна помощ за Украйна и призова за договаряне на споразумение между Москва и Киев. Неутралната му позиция по отношение на конфликта доведе до сблъсъци с Брюксел и прозападни фигури в Словакия като Чапутова.

автор: СЛАВА

Етикети: , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !