Заличиха Еконт Експрес,...

Все още няма яснота какво е наложило промяната в...

Обувки за €900 на партийно събрание в...

Обувки с оригинална цена 880 лв. от марка, която се носи...

"Мона Лиза" проговори

отпечатай новината

27.08.2009 17:15 | Видян 3802 пъти

От векове "Мона Лиза" и загадъчната й усмивка вдъхновяват толкова спекулации, колкото и възхищение, предаде БТА.

Сега жената от платното е готова да отговаря на въпроси - на мандарин, предаде Ройтерс. Дигитална интерактивна версия на творбата от 16-и век е сред 61 високотехнологични репродукции на древни и класически произведения на изкуството, представени на изложба в Китай.

Идеята е на южнокорейска галерия. Организаторът на изложбата Ван Хуей обяснява, че са били необходими две години и солидни инвестиции за подготвянето и представянето й в Китай.

"Специалното на тази изложба е, че за пръв път триизмерната технология, холографската технология и технологията за гласово разпознаване се сливат на едно място", казва Хуей. Подобно на оригиналната "Мона Лиза" в Лувъра, дигиталната й версия е звездата на изложбата в Пекин. Тя говори и маха на посетителите, които й задават въпроси за възрастта и живота й.

"Здравейте, аз съм Мона Лиза. Приятно ми е да се запознаем", казва тя на мандарин. Жената от дигиталния портрет е програмирана да говори за живота си и за прочутата си загадъчна усмивка. Тя разказва история за бременност след загубата на дете, за мъката и щастието си. Дигиталната "Мона Лиза" споделя също, че много хора намират усмивката й за загадъчна.

Друга известна творба на Леонардо да Винчи - "Тайната вечеря" - също е сред представените на изложбата. Експозицията включва и мултимедийни копия на древни статуи на римски и гръцки богове и богини, които заемат различни пози и хвалят своите качества и красота. БТА

Репортаж от изложбата можете да видите ТУК

автор: СЛАВА

Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !