Изабел и Сарамандов отпаднаха от...

Инфлуенсърката и автор на книги Изабел и сладкарят Иван...

Хубавото да си тъп е, че не могат да...

Хубавото да си тъп е, че не могат да ти изкарат акъла......

Започва тридневният фестивал "Spirit of Burgas"

отпечатай новината

13.08.2010 10:00 | Видян 3237 пъти

Започва тридневният фестивал

Тридневният фестивал “Spirit of Burgas” (Духът на Бургас) започва на централния градския плаж в града. На главната сцена в първия ден на фестивала излизат „Apollo 440” и след тях „The Prodigy”.

Главната сцена на "Spirit of Burgas’2010" е широка 25 и висока 17 метра.

Jazz & Blues Stage е първата точка на забавление, която посреща феновете веднага след като влязат във фестивалната зона.

Програмата откриват Smugglers Collective. Това е DJ-сет, който представя най-доброто от Swing, Rock’n’Roll, Rockabilly и Rhythm&Blues музиката от 30-те години до днес. Следват Mad Dogs. В групата участват младите музиканти Тодор Бакърджиев (тромпет), Теодор Петков (пиано), Васил Хаджигрудев (контрабас) и Иван Цонков (барабани). Целта им е да представят най-доброто от old-school jazz звученето.

След тях на JAZZ & BLUES STAGE ще се качи най-талантливата млада българска певица Ruth (Рут Колева) в колаборация с холандския басист и певец Steve Hartley. Те ще представят своя общ проект за първи път на SPIRIT of Burgas 2010 и според организаторите, тази година това е един от основите акценти на фестивала. Музиката на Steve Hartley е съчетание от пи-фънк, хип-хоп, соул, латино и джаз – бленда, която той самия нарича Spacefunk. Рут и Стив се запознават в Холандия, а малко по-късно към проекта се присъединява и саксофонът на Jeff Hollie (записвал с Франк Запа и Бони Райт). Ruth ft Steave Hartley Band ще направят дебюта си именно на SPIRIT of Burgas 2010. В групата са Рут и Стив (вокал и бас), Васил Вутев – Васето (барабани), Петко Дреников (китара), Джеф Холи (саксофон) и Филип Александров – Фичо от Phuture Shock (клавир).

Първата фестивална вечер продължава с Loud Jazz Band. Те са сформирани във Варшава, но впоследствие се местят в Норвегия. Свирят джаз и рок с прогресив елементи. Интересна подробност е, че барабанистът на групата Иван Македонов е роден в Бургас и през миналата година участва на SPIRIT of Burgas с проекта си Roy Powell Band.

Пропускателният режим ще се осъществява на пет входа. Ще има един вход само за журналисти и за лица с увреждания. Къпането в морето по време на фестивала е забранено, но въпреки това са предвидени и спасители. Организаторите на фестивала гарантират, че увеличената мощност на звука ще бъде концентрирана в зоната на фестивала и ще окаже по-малко вредно въздействие на хората, които живеят в близост. И тази година те ще бъдат компенсирани с безплатни пропуски за фестивала.

Около 120 униформени полицаи ще се грижат за сигурността. Ангажирани са и около 20 пожарникари. 20 гранични полицаи ще патрулират във вечерните часове с един граничен катер и една лека бързоходна лодка тип „Зодиак”. Ще има и два екипа на „Гражданска защита”, които ще бъдат с леки лодки и водолазно оборудване. Водноспасителната служба също ще осъществява контрол. Осигурени са 10 души спасители през нощта, а през деня палатковият лагер ще охраняват четирима спасители.

Както на всички големи фестивали в България, така и на Spirit of Burgas 2010, всички малолетни и непълнолетни лица под 18-годишна възраст ще бъдат допускани във всяка една от трите фестивални вечери само с придружител и специално подписана декларация от пълнолетен придружител - родител, настойник или трето лице, полагащо грижи за детето. На фестивала без билет ще се допускат само деца до 7-годишна възраст.

До 15-ти август включително, „Български държавни железници” ЕАД ще осигурят допълнителни вагони за съставите на бързите влакове със задължителна резервация „Слънчев бряг”, както и за нощните влакове, които пътуват между София и Бургас.
С включването на допълнителни вагони в съставите на някои от влаковете, които пътуват до Бургас, „Български държавни железници” ЕАД ще осигурят на своите клиенти, които планират да посетят музикалния фестивал около 1 580 допълнителни седящи места през целия период на фестивала.

20% повече посетители очакват на тазгодишното издание на фестивала. Чуждите гости ще бъдат много повече от миналата година, като се очаква да пристигнат и стотици англичани. Очаква се да пристигнат още и фенове от Сърбия, Румъния, Гърция. Много билети са продадени и в Скандинавските страни.

автор: СЛАВА

Етикети: , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !