Бащата и братът на Ергенката Надежда...

Бащата на Надежда Вишева, която стана финалистка в...

Отиде си най-старата жена в Гърция,...

Най-възрастната жена в Гърция е починала на 119-годишна...

Проф. Андрей Пантев: 20 години имитираме витринна демокрация

отпечатай новината

21.09.2010 11:00 | Видян 3175 пъти

Проф. Андрей Пантев: 20 години имитираме витринна демокрация

Седмицата на Независимостта Марк О’Селски откри с гостуването на парламентарна лула номер 1 – проф. Андрей Пантев. Разговорът в „На инат” по ТВ7 беше посветен на предстоящата 102-годишнина от обявяването на Независимостта на България. „В последните 20 години имитираме витринна демокрация и нещо не върви” - обобщи набързо професорът.

Датата 22 септември 1908г. Пантев определи като ден, в който не се е ляла кръв и в който няма възвишена романтика, важно  за него било усещането и идеята. „Идея, зад която са седели повече от 100 хил. щика. Днес се съмнявам да имаме и 25 хил. щика и половин подводница”, заяви Пантев пред първия анимационен водещ у нас.

Професорът каза още, че не бива личността на Фердинанд да се оценява еднозначно и само през призмата на двете национални катастрофи, до които довежда страната, а за датата 9 септември коментира, че е грешка да бъде определяна само като лоша дата.

Марк го попита дали намира за основателни сравненията между Бойко Борисов и Тодор Живков. „Никога не съм ги виждал на живо” – усмихна се Пантев и обясни, че драмата с Борисов е, че се приписват еднолично позитивни промени, които са заслуга на всички ни.

Пантев с усмивка определи българина като историк-любител, като каза, че всички у нас разбират от история. „На 5 морета и 2 океана” – пошегува се той. Според него независимост днес не е възможна – „Ето например членството в Европейския съюз е доброволно приета зависимост. Но зависимостта не винаги означава нещо угнетяващо”- завърши проф. Пантев.

автор: СЛАВА

Етикети: , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !