Представиха скандален бански за дамите

Популярната марка Fashion Nova представи нов разголен...

Думата идиот идва от Древна Гърция и...

Думата идиот идва от Древна Гърция и означава - човек,...

So!Independent представя американски независими филми в България

отпечатай новината

12.10.2010 16:00 | Видян 3171 пъти

So!Independent представя американски независими филми в България

Първото издание на кино фестивала So!Independent – София Индипендънт Филм Фестивал ще се проведе този ноември. Програмата е изцяло изградена от независими американски филми, разделени в три категории - игрални, документални и късометражни. Голяма част от филмите са селекционирани и награждавани на фестивалите Sundance и Тribeca. Повечето филми са произведени през 2010 г.

Фестивалът се организира от Юнайтед Арт и Фондация „Америка за България”. 
So!Independent е знаково събитие за фондация “Америка за България”. Селекцията от филми се прави със съдействието на селекционери от “Сънданс Филм Инститют”, чиито основател и собственик е Робърт Редфорд.

Фестивалът на независимото американско кино в София ще бъде първи по рода си показ на най-новото и най-доброто създадено от американските кино-творци с независимо от Холивуд финансиране и художествени стандарти.

Организаторите на So!Independent вече седем години продуцират фестивал на българското кино в Ню Йорк. „Този показ ще бъде първи, но той в известна степен е предопределен от дългогодишния успех на фестивала на българското кино (www.ny-bgfilmfest.com) в Ню Йорк, по време на който американската публика и творци се срещат с най-доброто от съвременното българско кино и неговите създатели,” казва Жана Караиванова, изпълнителен директор на Юнайтед Арт и директор на двата фестивала. „Някак естествено се породи необходимостта да се затвори и обогати кръгът от възможности за комуникация и обмен между нашите две култури. С Фондация Америка за България – съорганизатор и на двете събития, искаме да изградим културен мост за среща на публика и творчество между двете държави. Имаме амбицията и двата фестивала да са ежегодно събитие от двете страни на Атлантика“.

За разлика от другите фестивали и представяния на световно кино в България, таз- годишното издание на So!Independent ще съсредоточи изцяло вниманието си върху традициите, постиженията и възможностите на американското кино, безусловен лидер в световната кинематография.

„Независимите филми  - най-живото и истинско кино, идват по-трудно в Европа, защото разпространителите не искат да поемат рискове. So!Independent е фестивал на независимото кино - възможност да се покажат в България стойностни, различни, американски филми. Това, което So!Independent цели да направи е, да запълни една ниша и да разшири кръгозора на разпространителите,” казва още Жана Караиванова.

„Независимото кино се прави от най-добрите. То е бягството на таланти като Скорсезе, Коен, Клуни и Пит. За тях е чест да снимат по-различни филми.  Независимите филми не са ъндърграунд. Това са продукции, реализирани извън големите студия, по проект на независими продуцентски къщи и без творчески ограничения. Самите филми, необременени от комерсиалната рамка, са страшно  разнообразни и и интересни и създават много вярна и любопитна представа за Америка и нейната култура.”

автор: СЛАВА

Етикети: , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !