Хр.Шопов продава къщата си след...

След жестокия скандал със съседката си актьорът Христо...

Хан Аспарух възкликнал:"Моя страна,...

Какво е матура или кандидат-студентски изпит без някой и...

Ансамбъл за народни танци открива дните на Москва

отпечатай новината

15.04.2008 10:21 | Видян 1527 пъти | Гласували 2

Ансамбъл за народни танци открива дните на Москва

В рамките на Годината на руската култура в България с грандиозен концерт на 22 май от 19.00 часа в зала 1 на НДК Държавният Академичен ансамбъл за народни танци „Игор Моисеев” ще открие дните на Москва в София.
Създаденият през 1937 г. Ансамбъл е първият в света професионален хореографски колектив, чиято задача е художествено да интерпретира световния танцов фолклор. От създаването му до днес не е прекъсвана концертната дейност на Ансамбъла.
До миналата година в продължение на 60 години, създателят и легендарен хореограф Игор Моисеев /1906-2007 г./ е непрекъснато със своя колектив като негов художествен ръководител. Под негово ръководство са поставени следните програми: „Танци на народите от СССР” /1937/, „Мир и дружба” /1953/, „На гости и у дома” /1983/ и много други. За програмата „Пътя към танца” /1965/, Моисеев е удостоен с Ленинска премия, а на Ансамбъла е присвоено званието Академичен. За своята многостранна дейност Игор Моисеев е награждаван с много ордени и медали, в това число той е кавалер на българския орден „Свети Александър”. В България Ансамбълът е гостувал за пръв път преди 30 години.
От 1938г. до днес Ансамбъла непрекъснато гастролира в Русия и по целия свят. За рекордно количество гастроли е вписан в Руската книга на рекордите Гинес.

 

 

автор: СЛАВА

Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !