Кралица Камила разкри любимите си...

Кралица Камила е предоставила първите си кралски права...

Конфликт на интереси с новия шеф на...

В конфликт на интереси като председател на Сдружение...

Най-богатата българка в световна афера за 20 милиона евро

отпечатай новината

09.01.2011 09:00 | Видян 6271 пъти | Гласували 2

Най-богатата българка в световна афера за 20 милиона евро

Американска компания вложила парите в банката на Петя Славова, искала превод в Щатите, ама на най, ако се вярва на протест на янките.

Ще ви разкажем една удивителна история, в която обаче са намесени съвсем истински 20 милиона евро. Сума, която е огромна за България...

На 27 септември 2010 г. американската фирма Еър Лоджистикс Лимитид Инк открива депозит за 20 милиона евро в българската Инвестбанк. Той е предназначен за развитие на инвестиционен проект в Балчик.
Фирмата иска бг трезорът да й издаде документ – суифт на съответната стойност и да го изпрати на кореспондентската си банка в Щатите – солидната Банк ъф Америка. Тя пък да прехвърли всичко на банката на клиента.

Важна подробност в случая е, че крайната банка HSBC е №1 в света (Инвестбанк е №15 в България)

Дали HSBC ще си търси парите, които очаква, особено ако, след като премина суха през кризата, името й бъде замесено в схеми? Само можем да гадаем...
Неясно защо Инвестбанк според оплакването на клиента бави издаването на документа – суифт. Все пак, макар и с месец закъснение, тя го издава. Това става на 28 октомври 2010 г., точно в 14:40:35.

В документа, адресиран до Банк ьф Америка, чрез която да достигне до HSBC се казва следното:
“Ние Инвестбанк, София, България, потвърждаваме с пълната банкова отговорност и лоялност, че количеството от 20 000 0000 евро (двадесет милиона евро) кешови фондове са блокирани от нашия клиент за период от 60 дни. Освен това потвърждаваме, че тези пари са с доказан, законен, некриминален произход. Тези фондове са на разположение, блокирани са в Инвестбанк и клиентът е техен държател. Средствата са потвърдени на междубанкова база посредством суифт”.

В превод на нормален език това означава: има такъв депозит, готови сме да направим превод, имаме парите.
Да, ама не...
На 3 декември 2010 г. Еър Лоджистикс Лимитид изпраща до Петя Славова и нейната директорка Диана Младенова “протест като уведомление и едновременен иск за незабавно изпълнение и за компенсиране на

вреди в резултат на неправомерна намеса на Вашата банка”
 
В писмото се цитира затрудняването на отношения заради неизпратен до щатските банки документ – суифт, издаден от Инвестбанк.
В протеста се казва дословно: “Инвестбанк е задължена да достави успешно на HSBC издаденото суифт съобщение...Инвестбанк не направи необходимото според стандартите и регулациите на международната банкова практика да достави това платежно съобщение, за да може Еър Лоджистикс да извърши планираната платежна транзакция.”
Дали това е така, ние не се наемаме да съдим. Знаем само, че в случай, че чужденците имат право, българският закон за банките предвижда БНБ да предприеме стъпки и да провери ситуацията, а

ако наистина има неизпълнение за повече от 7 работни дни на задължение на банка, може де се стигне до отнемане на лиценза й

Така е записано в Закона. Именно на него се позова Инвестбанк, но на неговия чл. 62 за банковата тайна, и се въздържа от коментар. От БНБ пък ни обещаха проверка и с радост ще огласим фактическата картина следващата седмица, когато проучването на централната ни банка приключи и бъдем известени за резултатите му.
Задаваме си следните логични конкретни въпроси:
Какво се е случило с реалните 20 милиона евро, докато банката разтакава клиента, ако това, което той пише, е вярно?

Какво стана с резултатите от проверката на БНБ по станалите известни няколко случая със странна съдба на сметките на други клиенти в Инвестбанк?
Защо парите на американците изобщо са били взети на депозит, ако е било притеснително да се издаде и изпрати суифт, което донякъде би обяснило протакането?
Защо не се изпълнява издаденият вече суифт и имало ли е в тази банка подобна практика по други сходни случаи?

Задаваме си и два още по-важни за България принципни въпроса:
С оглед на приемането ни в Шенген, което се бави от Франция и Германия заради подозрения в корупция и пране на пари, държавната власт пита ли се кой е дал право на 1 банка и на каква база да дава индулгенции за произход и законност на пари, особено пък на чужденци и техните компании, и дали това не е функция на правоохранителните ни органи? 

С оглед на стабилността на банковата ни система сме силно загрижени за имиджа на българските банки и банките, опериращи в България, в международен план и особено пред водещи институции в света като Банк ьф Америка и HSBC, ако ставаме известни със случаи като този?
Освен косвено, този имидж има и пряко отражение върху цената на финансиране на нашите банки на международните пазари, а

от това директно зависят лихвените проценти по кредитите в родината

Все едно дали говорим за потребителски, инвестиционни или ипотечни. После да не се чудим, че у нас лихвите са в пъти по-високи от тези в ЕС. Там просто няма и сянка на съмнение.
В София вече се говори, че по казуса е имало дело в САЩ на 3 януари, което, ако отговаря на истината, е доста притеснително!

автор: СЛАВА

Етикети: , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !