Серебренников с пола в Кан

Известният руски режисьор Серебренников се яви на среща...

Теди Кацарова изруся: Фото на деня

Теди Кацарова изруся: Фото на деня

Кънчо Стойчев: Твърде е вероятно Бойко да се кандидатира за президент

отпечатай новината

01.03.2011 13:16 | Видян 4937 пъти

Кънчо Стойчев: Твърде е вероятно Бойко да се кандидатира за президент

Има ли наистина промяна в доверието на българите към правителството?

Да. Доверието спада. Това е тенденция в последните 6-7 месеца и се ускорява. По-голямата част от българите нямат доверие на това правителство.

Защо?

Става дума за разочарование от конкретни действия и неизпълнени обещания. По манталитет това управление е милиционерско-бандитско, защото границата между психиката на милиционера и бандита е много тънка. За съжаление те на няколко пъти я прекрачиха. Освен това основен прийом на сегашното управление е лъжата. Лъже се за всичко, всеки ден.  Дори за цифри и данни от статистиката на Евростат. Третата им характеристика - и тя е доминираща, е Пи Ар. Няма значение какво точно се прави или не се прави, важно е какво се говори. Целта е да се контролира общественото мнение и да се добие позитивен резултат. В началото на управлението им този подход беше много ефективен, но знаем приказката за лъжливото овчарче.

А доверието персонално в премиера?

Да, и в него също. В момента има 39% доверие. Броят на хората, които му вярват, и на тези, които не, се е изравнил. Тенденцията е негативна. Без премиерът да си вземе поука от това, което се случва, и да смени сериозно стила на управление, негативните тенденции ще продължат. Промяна на управлението означава задължително освобождаване на Цветан Цветанов като носител негативни черти. Далеч съм от мисълта, че той е действал във всички тези безобразия, които са извършени, самостоятелно и без знанието на премиера, но така или иначе пряката отговорност е негова.

Само отстраняването на Цветанов ще реши ли проблемите на Бойко Борисов?

Не, категорично няма да ги реши. Според мен е необходима смяна на стила и начина на управление. Много грешки се правят в икономичеката сфера – на практика страната е оставена в свободно падане. Всички онези приказки за край на кризата и как правителството ни вадело от нея се оказаха лъжа. Ключови индикатори, които са свързани с развитието на кризата, сочат, че тя продължава. Най-важен индикатор е безработицата, която прехвърли 11%. Това е регистрираната.

Има друга, която не се отчита, и в действителност там има няколкостотин хиляди души. Разбира се, има и други показатели. Освен това управление от първо лице, единствено число е недопустимо. Това е колективно дело. Копаенето на пропаст и омраза сред българското общество и многобройни нови разделителни линии напомнят много на началото на прехода. Няма успешно управление, ако то не води до благоденствие на хората. Езикът на омразата в това правителство доминира. Хубаво е да има различни партии. Но освен тях има и общонационални цели, които не могат да бъдат постигнати без разбирателство. Това липсва на сегашното управление.

Има ли според Вас вътрешно напрежение в редиците на ГЕРБ?

Нямам достъп до такава информация. Не знам какво става вътре в ГЕРБ. Това, което се вижда, е отсъствието на демократичност в нея и нормален дебат. В същото време има сериозна доза авторитаризъм. Затова към настоящия момент не мога да кажа, че ГЕРБ е партия, която принадлежи на демократичното пространство.

Търсят ли избирателите алтернатива на сегашното управление?

Избирателят търси алтернатива на глупавите елементи в това управление. Колко бързо ще я намери е съвсем друг въпрос. Това зависи и от активността на опозиционните партии. Към настоящия момент се регистрира, че разочарованието нараства, но като че ли все още не прелива на никъде. По-скоро отшумява в позиция „Не бих гласувал“. Това е лошо за страната, защото се губи гражданската енергия. В политиката тя е нещо особено важно. Ако вземем за пример развитите и благоденстващи страни като скандинавските, ще видим значителна заинтересованост и участие на гражданите в политическия живот. И то многократно по-високо от това, което наблюдаваме у нас.

Как бихте оценили поведението на Синята коалиция и ДСБ в последно време?

Като че ли набират смелост, но още не са достигнали до нивото, което е необходимо. С това объркват и своите, и другите избиратели. Сините не могат да се отърсят от един комплекс, който ги дърпа и ще ги държи назад, докато не го преодолеят. Това е комплексът по отношение на БСП. Каквото и да става, каквото и да се случва, БСП е най-лошото нещо на земята. Били комунисти и някакви други думи и заклинания, които вече нямат никакъв реален смисъл и покритие. Те като че ли продължават да определят своята си политика и позициониране през тази догма. Ето, не гласуваха срещу това правителство, а се въздържаха, което е същото. Защо са против предсрочни парламентарни избори? Защото Първанов щял да назначи служебен кабинет.

Ами такава е конституцията. Докато сините не преодолеят това, нищо няма да се случи с тях. Отсъства зрялост при тяхното мислене. Това не значи да се прегърнат с левицата, не е необходимо. Но взаимодействие с нея е напълно необходимо във всички онези ключови въпроси, които се отнасят до бъдещето на страната. Очевидно е, че в момента в парламента и БСП, и сините са демократичните партии. Когато има милиционерство в страната и се нарушават правата на човека, нормално е демократичните партии да са против това. И те са против, но не си взаимодействат. По редица въпроси за бъдещето на страната сини и червени в момента мислят едно и също, но изкуствена преграда пречи на всякакви действия.

Да, винаги има разделителни линии между ляво и дясно.И това е добре. Те се изразяват преди всичко в икономическата, данъчната политика и т.н., но не и в същностите неща за бъдещето на една страна. Ако погледнем успешно развити страни  като Австрия, леви и десни години и десетилетия наред се налага да управляват заедно, независимо от всичко. Така че в момента, в който сините надживеят комплекса си, ще могат да говорят на населението с думи, които ще имат по-широк отзвук.

Могат ли да си върнат електората, който им отне ГЕРБ?

Това най-вероятно ще се случва, но тези процеси не са бързи и мълниеносни. Съзряването на адекватна дейност на самата партия, а и на привържениците й е бавен процес. Не може да  стане изведнъж.

Какво се случва в ДПС? Отстраняването на Касим Дал не успокои нещата. Има ли шанс да видим преустройство в тази партия?

Не съм запознат какво се случва и в ДПС, но за момента не се вижда разцепление независимо, че има напрежение. Но не мисля, че ще се стигне да някакви сериозни промени или резки завои в курса, който те държат. ДПС като цяло в момента поддържа една много приглушена, умерена опозиционна линия. Най-вероятно с развоя на събитията, с нарастването на социалното недоволство в страната, което е неизбежно и неминуемо, ДПС ще увеличи децибелите на своето говорене.

Ситуацията е неизбежна понеже в последната година и половина българското население обеднява. Темповете на обедняване се увеличават в момента и по линия на замразени доходи, и по линия на неизбежната инфлация, която има своите конкретни измерения. Тя не е чисто наша, защото България е с отворена икономика и това, което се случва при нас в голяма степен зависи от ситуацията в Европа и света. Много е лесно да се сметне колко е натрупаната информация за изминалата година и половина, какво се е случило с доходите, за да се види с колко покупателната сила на населението е намаляла.

продължи >>

Етикети: , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !