Надал е най-големия ми съперник, той...

Световната тенис звезда Новак Джокович иска да играе...

Млада сензация в бокса дари $20М на...

Боксьорът Райън Гарсия дари 20 милиона долара на хората...

„Четири лапи” с нова кампания срещу опитите с животни

отпечатай новината

15.03.2011 13:00 | Видян 3386 пъти

„Четири лапи” с нова кампания срещу опитите с животни

Успешната британска банда „Florence and the Machine” предостави парчето си Cosmic Love за клипа от новата кампания на „Четири лапи”, с която международната организация за защита на животните призовава европолитиците да наложат пълна забрана на опитите с животни от 2013 г. Видеоклипът е преведен и на български и вече се разпространява успешно в социалните мрежи в интернет. 

Изпробването на козметични съставки върху животни е забранено в ЕС от 2009 г., но някои опити все още могат да бъдат провеждани извън границите на общността, а съставките да бъдат внасяни за продажба в съюза. Такова би трябвало да бъде положението до 11 март 2013 г., когато влиза в сила пълна забрана за продажбата на козметика и козметични съставки, изпитвани върху животни. Под натиска на лобистки интереси обаче се обсъжда възможността този краен срок да бъде удължен с години.
“Ако политиците на ЕС не превърнат забраната в закон през 2013 г., хиляди животни ще продължат да бъдат подлагани на мъчения и смърт заради нашата суета” – заявява Мари-Клеър Макинтош от „Четири лапи”. „Именно затова ние призоваваме обществеността да окаже натиск върху политиците, които да вземат решение въз основа на морала и принципите си.”

Очаква се скорошно решение на ЕК, което да определи дали е необходимо удължаване на срока за влизане в сила на забраната и след 2013 г. поради липсата на разработени или одобрени навреме алтернативни варианти за изпитване на козметични съставки. Ако гратисният период бъде удължен, именно най-мъчителните за животните опити, включващи и група тестове за токсичност, ще продължат да се провеждат. Хиляди опитни животни ще продължат да бъдат подлагани на втриване на различни химически съставки в прясно обръснатата им кожа, на впръскване на препарати в очите им или инжектиране във вените им или на насилствено поглъщане на химикали. Според „Четири лапи” повечето от тези опити са напълно безсмислени, тъй като се изпробват разновидности на съставки, чието влияние върху организма отдавна е изследвано, като крайният вариант е създаването на ненужни и тривиални разновидности на козметични продукти и тоалетни принадлежности.

“Клипът ни напомня отново, че грозното лице на козметичната индустрия не си е отишло,” продължава Мери-Клеър Макинтош. „Ние искаме да видим края на опитите с животни в козметиката и преди три години политиците от ЕС ни обещаха точно това. Нарушаването на това обещание би означавало узаконяване на тихото страдание на десетки хиляди животни в страни като Китай и САЩ.”
Новият клип се разпространява в цяла Европа във връзка с петиция, призоваваща политиците на ЕС да не отлагат влизането в сила на забраната за продажба на изпитвана върху животни козметика и козметични съставки през 2013 г.
„Четири лапи” води активни кампании за приемане на общоевропейско законодателство, забраняващо изцяло опитите с животни, като последната от тях, „Да оставим опитите с животни в миналото”, успя да привлече близо 100 000 поддръжници.

„Четири лапи” е международна организация за защита на животните със седалище Виена и представителства във Великобритания, Холандия, Германия, Швейцария, Унгария, Румъния и България. В Брюксел функционира и офис по европейска политика. У нас „Четири лапи” е позната най-вече с Парка за танцуващи мечки в гр. Белица, изграден съвместно с фондацията на Бриджит Бардо, с проектите си за кастриране на бездомни животни и с парка за големи котки ЛАЙЪНСРОК. Всички проекти и кампании на „Четири лапи” се финансират изцяло от дарения, идващи от близо половин милион поддръжници на организацията от целия свят.

автор: СЛАВА

Етикети: , , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !