С.Йончева откри новия сезон на...

"Миналата неделя бях във Виена за откриването на сезона...

Галкин щракна 75-годишната Пугачова

Галкин снима 75-годишната Пугачова на терасата с кърпа...

Армен Джигарханян с награда „Света София”

отпечатай новината

17.03.2011 16:20 | Видян 3038 пъти

Армен Джигарханян с награда „Света София”

Популярният руски актьор и режисьор Армен Джигарханян ще бъде отличен с награда „Света София” на XVII годишни награди за изкуства "Золотая муза". С над 250 роли в киното и телевизията, той е записан в книгата "Рекордите на Гинес" като най-снимания руски актьор. Кавалерът на ордена "За заслуги пред отечеството" II, III и IV степен и народен артист на СССР ще получи лично приза "Света София" на специална церемония. Тя ще се проведе на 31.03.2011 г., от 19.00 часа, в зала "България". Наградата се присъжда на Армен Джигарханян както за цялостното творчество, така и за поставената през 2010 г. пиеса на А. Чехов "Три сестри" в гр. Русе.

Диригентът Димитър Манолов посмъртно ще получи "Гран При" на тазгодишните награди. Сред другите отличени са Бина Харалампиева за постановката “Дама Пика” на столичния Театър зад канала, камерната певица Росица Тренкова за изпълнение и запис на цикъл от произведения на Глинка, Римски-Корсаков, Мусоргски, Рахманинов и др., заместник-директорът по балетните въпроси на Националната опера и балет Сара-Нора Кръстева, генералният директор на БНР Валерий Тодоров, издателят на в. “Дума” и председател на Национално движение “Русофили” Николай Малинов и директорът на Националния дворец на културата Христо Друмев.

Награди ще получат и главният редактор на “Россия сегодня” Димитрина Гергова, преподавателите Надя Чернева и Бранимир Филипов. Специални награди ще получат музиковедът Лада Брашованова-Станчева за цялостно творчество в областта на изкуствознанието и изследване на проблемите на руската музикална култура, както и актьорът и професор в НАТФИЗ Петър Петров за заслуги в областта на художественото четене, актьорско и режисьорско майсторство. Ще бъдат отличени предаването на Дарик радио за съвременна руска музика и култура “Балалайка рок”, както и Георги Гаджев за най-добър изпълнител на Скрябин.

Председател на журито на ежегодната награда за изкуства „Золотая муза” е Явор Димитров, директор на Софийската филхармония. В състава му влизат доказаните имена на директора на Националната опера и балет проф. Пламен Карталов, проф. Йосиф Радионов и проф. Анатолий Кръстев от Националната музикална академия, поетът и издател Андрей Андреев, главният режисьор на театър „Сфумато” Маргарита Младенова и актьорът и педагог в НАТФИЗ доц. Веселин Ранков.

Сред оценяващите заслугите в популяризирането и обмена на култура между България и Русия са и изявеният български скулптор Ставри Калинов, примабалерината академик Красимира Колдамова, главният експерт „Образователна политика” на Министерство на образованието, младежта и науката Стоянка Почеканска-Николчова, педагозите-русисти д-р Владислав Лесневский и д-р Галина Лилова, както и президентът на „Жокер Медиа” Ованес Мелик-Пашаев.

Годишните награди „Золотая муза” се връчват с подкрепата на Министерство на културата на Руската федерация, Министерство на културата на Република България, Столична община, Руски културно-информационен център, Форум на руските съотечественици, Софийска филхармония, Дарик радио и „Жокер Медиа”.

автор: СЛАВА

Етикети: , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !