Надал е най-големия ми съперник, той...

Световната тенис звезда Новак Джокович иска да играе...

Млада сензация в бокса дари $20М на...

Боксьорът Райън Гарсия дари 20 милиона долара на хората...

Робърт Марс на живо в България

отпечатай новината

22.03.2011 11:20 | Видян 4687 пъти

Робърт Марс на живо в България

Съзвездието на американския авангард от 40-те години до днес ще бъде представено за първи път от българска галерия. Aмериканският поп арт художник Робърт Марс ще бъде официален гост на откриването на уникалната изложба.

С подкрепата на Alpha Bank, генерален спонсор на арт сезон 2011, българската публика за първи път ще се запознае с графичното наследство и концепции на знакови представители на американския нео-дадаизъм, абстрактен експресионизъм и поп арт. Мащабният проект се реализира с помощта и на Coca-Cola.

Сред подбраните автори се открояват имената на Анди Уорхол, Уилям де Кунинг, Джаспър Джонс, Доналд Сълтън, Джим Дайн, Робърт Лонго, Кийт Харинг.  Наред с тях ще бъдат представени живопис и графични творби на съвременни художници, които са също съставна част от развитието на американското изкуство като Хънт Слонъм, хитовият поп арт художник – Робърт Марс, прочутият в цял свят български авангардист Христо Явашев – Кристо, нови платна на Хубен Черкелов, който живее и твори в Ню Йорк, както и белгиецът Дон Кен, чието творчество също е свързано с американския поп арт.

Изложбата се открива на 1-ви април и ще продължи до 15 май.

Експозицията обхваща и представя едни от най-бурните и динамични години от историята на съвременното американско изкуство. След войните именно там се зараждат и утвърждават художествени направления и автори, чиято проява и разрастване ще превърне Ню Йорк в новия водещ център на арт живота.

Специално за откриването от САЩ пристига Робърт Марс, добил широка известност с колажите си, вдъхновени от „Златната ера” на американската култура от 50-те и 60-те години. Пред българска публика той ще представи някои от най-новите си творби. За първото си посещение у нас художникът подготвя специална серия мини колажи с български мотиви, които могат да бъдат видени и закупени в галерията.

Марс  ще участва и в открит урок на тема съвременно американско изкуство в рамките на образователната програма „Детска академия” на МГМИ.

 

продължи >>

Етикети: , , , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !