Наивност, уродливост и прикритост с...

Най-големият дефект на реорганизацията на движението...

Общински кмет бие гражданин...

Общински кмет е пребил гражданин във владения от него...

Малина Едрева: ”Витоша” ще стане красив пешеходен булевард като Кертнер щрасе и виа данте

отпечатай новината

13.07.2011 12:37 | Видян 6084 пъти | Гласували 3

Малина Едрева: ”Витоша” ще стане красив пешеходен булевард като Кертнер щрасе и виа данте

Малина Едрева е шеф на групата на ГЕРБ в Столичния общински съвет и председател на Комисията по образование и култура на местния парламент. В листата за изборите през 2007 г. попада чак с номер 19. Препоръчана е от сегашния кмет и тогавашен заместник на Бойко Борисов – Йорданка Фандъкова. Едрева идва в политиката от частния бизнес, където работи като мениджър на едно от най-известните и престижни училища - Балканика. Не крие, че нейни възпитаници са синовете на видни личности, сред които дори Ахмед Доган. Както е известно, Демир е израснал встрани от прочутия си баща.

 

Най-накрая София започва наистина да строи завод за боклук. По каква причина трябваше толкова дълго да чакаме да стартира този прословут обект?

Най-накрая е наистина, но ще ви разкажа неща от политическата кухня, за да разберете защо чакаме толкова дълго. Ще се изненадате, но е невероятно как по толкова важен за софиянци и за всички българи проект буквално до последно имаше  яростна съпротива. Политическа, разбира се. Ще започна историята отдалече. Проблемът с трайната обработка на отпадъците е свързан с начина, по който преди беше поставена схемата с чистотата. Всички добре помним как в навечерието на избори градът ни осъмваше зарит в боклук или с блокирано сметище. Погледнато отвън случаите, при които в най-голямите жеги стотици работници по чистотата бяха изпращани на море, изглеждат  комични, но в действителност  това бяха изключително тежки моменти.  В момента, в който разбихме този порочен и наследен модел, създал монопол над чистотата в София, БСП направи и невъзможното да върне през задния вход същия играч. Беше впрегната цялата изпълнителна власт на Тройната коалиция: създадоха кризисен щаб, пръснаха 10 милиона лева за две седмици, подготвиха специален закон за такса смет и цяла година отказваха (без причина) да дадат зелена светлина за апликационната форма за завода. Тя е нужна, защото с нея Столичната община кандидатства за еврофинансиране на така важния и очакван завод. След пускането на формата, което стана възможно  при  правителството на г-н Борисов, започнахме да изпълняваме  низ от процедури. Процедурите правят европейската демокрация, но и отнемат  доста време.  В крайна сметка,  всичко, обещаното от нас, е вече направено. Проектът реално стартира. Европейският съюз ни помага с 50 милиона само за първия етап на проекта за завод за отпадъци. Вторият вече се разглежда. Всяко получено евро е защитено и мотивирано от екипа на кмета Фандъкова. Проектът премина успешно през най-строги проверки за качество. Смятам, че можем да се поздравим, защото това е успех за всички софиянци и от интерес на всички .

19’ и Супер 19’ са силно ангажирани със зелената кауза. По този повод провеждаме акция срещу окупирането на софийските тротоари и градинки от автомобили. А по тях има и заведения?

Това, което правим, е да махаме колите и да подреждаме града. Предлагаме промяна на т.нар. тротоарно право. Използвали сме швейцарския опит. Помагат ни колегите от Женева. Намаляваме таксата за заведенията с 25% за летния период, с което директно облекчаваме малкия и средния бизнес. Също така стимулираме предприамечите да озеленяват своите пространства, така че да внасят уют. В същото време те поемат нови ангажименти за спазване на регламентираните пространства и тротоарите, за да не пречат на придвижването на хората. Ще има строг контрол от Столичния инспекторат. Разчитаме много и на активността на хората. Нека да има граждански контрол върху процеса с тротоарното право. Гражданите ще могат  да ни сигнализират, ако някой е нарушил специалните нови маркировки, които поставяме.

В тази връзка ще бъде интересно да научим как ще изглежда пешеходната зона бул. Витоша?

След премахването на трамвайните линии, което скоро предстои, ще се открият нови пространства за озеленяване. Те ще предоставят приятни и удобни места за почивка на майките с деца и на възрастните хора. Когато бъде “вкарана” и зеленината, нашият бул. Витоша няма да отстъпва по красота на Виторио Емануеле в Милано или на виенската Кертнер щрасе. И това е само началото. Такива пешеходни зони няма да са една или две в сърцето на нашия град.

Всичко звучи прекрасно, но тези дни една от съветничките от ГЕРБ се разбунтува направо в Шоуто на Слави. Изненада ли беше това за Вас?

Изненадана съм от поведението на нашата колега. От 4 години сме заедно и в групата ни в Общинския съвет има изработени ясни правила за комуникация и решаване на проблеми.  Поведението й е странно за мен, защото тя никога не е споделяла притесненията, които сега обяви. Госпожа Станчева изключително рядко участва в живота на групата. Беше истинска изненада да разберем, че тя не била чувана. По-скоро съм на мнение, че не е искала да бъде чута.

Каква всъщност е работата на един съветник?

Да се среща с хората, защото представлява техните интереси. После да поставя важните за тях проблеми в съвета и да намира решения. Важно е да се подчертае, че всички от нашата група сме избрани с листата на ГЕРБ, а не от гражданска квота.

Ако правилно помня, госпожа Станчева беше номер 3 в листата, веднага след Бойко Борисов и Йорданка Фандъкова?

Това безспорно е доста показателно, нали?!

 

 

продължи >>

Етикети: , , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !